Zicht op Knarrenhof in Paterswolde: er is een locatie gevonden

De voormalige Bladergroenschool aan de Bähler Boermalaan Foto DvhN

Waar vroeger de Bladergroenschool stond, kan over een paar jaar een Knarrenhof staan, met twintig tot dertig huizen voor senioren.

Een ideaal plekje voor een hofje, vinden Emmy Bremer, Jaap de Graaf en Jan Slangen van de initiatiefgroep Knarrenhof Eelde-Paterswolde Het is vlakbij de winkels. Je kunt er makkelijk de bus pakken naar Groningen. De Vosbergen en andere natuurgebieden en landgoederen liggen vlakbij. De locatie is fraai omzoomd door bomen, een fraaie oude beuk markeert de voorkant.

Deur op kier

Spannend is nog of gemeente Tynaarlo en woningbouwvereniging SEW hun medewerking verlenen. Hans de Graaf, als wethouder voor grondzaken en financiën een belangrijke factor, zet de deur al op een kier.

Een Knarrenhof is al lang een diep gekoesterde wens en die wens neemt alleen maar toe, zeker in een dorp als Eelde-Paterswolde. „Ik ben hier in 1977 komen wonen en wil hier graag blijven”, illustreert Emmy Bremer de behoefte van veel senioren in het dorp. „Maar ik wil graag wat kleiner wonen, maar daarvoor zijn weinig mogelijkheden in het dorp.”

Kinderen wonen vaak ver weg

Liefst 130 mensen hebben zich al ingeschreven als belangstellende voor zo’n levensloopbestendige woning. Eigenlijk wil iedereen dat er meer van dit soort huizen komen. Er komen meer ouderen, die hun kinderen ook wat vaker dan vroeger ver weg hebben wonen. De overheid wil graag dat senioren zelfstandig blijven wonen.

„Maar veel mensen dreigen dan te verpieteren”, waarschuwt Jan Slangen. „Het is daarom belangrijk dat je mensen in de buurt hebt, op wie je even kunt terugvallen indien nodig, met wie je samen activiteiten kunt ondernemen. Mensen die elkaar in de gaten houden; naoberschap.”

Het valt echter niet mee om de plannen handen en voeten te geven. Wethouder Pepijn Vemer van Volkshuisvesting wil pas iets doen als er een concreet plan is, de initiatiefgroep kan pas aan de slag als ze weten waar in het dorp zo’n hof kan komen. „Een kip-ei probleem”, verzuchtte burgemeester Marcel Thijsen tijdens een raadsvergadering in mei.

Door nu een locatie te noemen, wil de initiatiefgroep de patstelling doorbreken. De locatie van de Bladergroenschool is eigendom van de gemeente, die nog een nieuwe bestemming zoekt.

Landelijke stichting helpt

De initiatiefgroep krijgt hulp van Ruben Beens van Stichting Knarrenhof Nederland ingeroepen. Deze stichting heeft in Zwolle al de eerste Knarrenhof gerealiseerd en is ook elders bezig die te ontwikkelen. „We hebben van Knarrenhof een merknaam gemaakt”, vertelt Beens. „Zo’n hof moet aan een aantal kenmerken voldoen. In zo’n hof is een gemeenschappelijke ruimte voor allerlei activiteiten. Mensen ontmoeten elkaar, helpen elkaar als het nodig is. Daarnaast heb je natuurlijk alle ruimte voor je zelf.”

Daar moet je dan ook terdege rekening mee houden als je er gaat wonen, zegt Beens. „We hebben dus ook altijd een gesprek met gegadigden. Gelukkig hoeven we nooit iemand af te wijzen. Tijdens het gesprek wordt het wel duidelijk als zo’n hof niks voor je is.”

De stichting blijft dus ook betrokken bij de woonvorm als die eenmaal is gerealiseerd, staat de bewoners met raad en daad bij en probeert te voorkomen dat de formule verwatert.

 

Bouw gezinswoningen krijgt vaak voorrang

De groeiende behoefte aan dit soort woonvormen is zonneklaar, toch kost het veel moeite dit voor elkaar te krijgen. Al te vaak krijgt de bouw van huizen voor jonge gezinnen voorrang. De initiatiefgroep wil niet dat alleen mensen met een ruime portemonnee in de Knarrenhof kunnen wonen, dus moeten er ook sociale huurwoningen komen.

Dit betekent iets voor de grondprijs. Beens: „We kunnen voor de Bladergroenlocatie prima een marktconforme prijs betalen, maar het wordt lastig als we voor deze locatie moeten opbieden tegen projectontwikkelaars.” De gemeente Tynaarlo is eigenaar van de grond, maar die zit net als andere gemeenten krap bij kas. Ze heeft in het verleden flink verdiend aan de verkoop van kavels in onder meer Ter Borch bij Eelderwolde, maar die geldstroom droogt langzaam maar zeker op.

Wethouder: dit is een mooie voorziening

Toch valt er met Hans de Graaf, wethouder van financiën en grondzaken, wel te praten over het initiatief. „Het is duidelijk dat hier veel behoefte aan is”, reageert hij. „De gemeenteraad heeft wel vastgesteld dat we marktconforme prijzen willen bij verkoop van grond. Dit betekent niet dat we altijd voor de hoogste bieder gaan, we kijken ook naar wat er dan gebouwd wordt. Dit is een mooie voorziening, we kijken zeker serieus naar het plan.”

Wie belangstelling heeft voor de Knarrenhof, kan zich melden bij Jan Slangen, sla.bo.j8@gmail.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu