Tonnen wasgoed voor ziekenhuizen in coronacrisis. Dit bedrijf uit Emmen zorgt elke dag voor schone was: 'Vele handen maken licht werk'

Vrijwilligers vouwen tonnen ziekenhuiswasgoed. Video: Jeroen Kelderman

Tonnen wasgoed gaan er per dag doorheen. Reïntegratiebedrijf W&O in Emmen sorteert en vouwt medisch textiel van ziekenhuizen in Noord-Nederland en Zwolle: washandjes, beddengoed en jasjes die ook de coronapatiënten dragen. Het bedrijf heeft versterking van vrijwilligers uit heel Nederland.

,,Je weet waar je het voor doet”, zegt Kitty Klaassen. Ondertussen reikt directeur Marleen Hilbrands haar een nieuwe stapel washandjes aan. Klaassen zit samen met een aantal andere dames rond een grote tafel. In het midden een stapel washandjes die, net als je denkt dat hij kleiner wordt, telkens flink wordt opgehoogd.

Noodoproep

De 68-jarige Klaassen heeft samen met haar man een bedrijf in Nieuw-Amsterdam, maar doet het al een tijdje wat rustiger aan. Nu zit ze al drie weken lang vijf dagen per week in de grote bedrijfshal van W&O. ,,Het is heel belangrijk dat ziekenhuizen in deze tijd hun schone was krijgen. Toen ik de oproep van het bedrijf zag, heb ik me meteen aangemeld. Het bevalt prima.”

Directeur Marleen Hilbrands zette half maart een noodoproep op Facebook; ze zocht dringend arbeidskrachten voor het verwerken van het ziekenhuiswasgoed. Een deel van haar eigen medewerkers had zich ziekgemeld en vanwege de coronacrisis kwamen haar acht stagiaires ook niet meer.

Platgebeld

Het Emmer bedrijf begeleidt normaal gesproken mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld ziekte of mentale klachten naar betaald werk. ,,Om te kijken wat kandidaten aankunnen, komen de meesten eerst hier intern werken. Behalve het verwerken van medisch textiel zetten we hier bijvoorbeeld ook de bekende doppers in elkaar.”

Hilbrands is nog steeds ontroerd over wat er is gebeurd na haar Facebookoproep. ,,Het bericht is zo’n duizend keer gedeeld en ik ben platgebeld door mensen uit heel Nederland, die wilden komen helpen. Hartverwarmend dat mensen in deze tijd opstaan iets voor elkaar te doen.”

Iets terugdoen

De Amsterdamse Gloria de Wit heeft een horecabedrijf dat momenteel stilligt. Hilbrands: ,,Behalve dat zij was vouwt, verzorgt ze hier nu ook de lunch en het avondeten voor alle medewerkers. Daarvoor huur ik haar in. Op die manier kan ik iets terugdoen voor haar. Anders kan ze over een tijdje de huur niet meer betalen.”

Twee keer per dag levert een vrachtwagen van het bedrijf dat het ziekenhuistextiel wast een nieuwe lading schoon wasgoed af bij W&O. Behalve Hilbrands eigen medewerkers die niet ziek zijn, werken er momenteel dagelijks twintig vrijwilligers. Ze dragen mondkapjes, handschoenen en steriele jassen.

Grote saamhorigheid

Hilbrands en de jobcoaches die normaal gesproken de reïntegrerende medewerkers begeleiden, sorteren en vouwen net zo hard mee. ,,Uitdagend werk is het niet. Het zijn repeterende handelingen, maar de saamhorigheid is groot.”

,,Vele handen maken licht werk”, vult Susan Kunst (50) uit Stadskanaal aan. Haar pedicure- en wellnesspraktijk is vanwege het coronavirus gesloten. ,,Ik was zoekende wat ik wél kon doen tot ik Marleens oproep zag. Ik ben geen stilzitter. Dit is heel nuttig werk. Bovendien is de sfeer goed en wordt er goed voor ons gezorgd.”

Nieuws

menu