Ziekenhuizen in Drenthe en Groningen tegen strenge criteria voor coronabonus: 'Al ons personeel verdient die 1000 euro' (+poll)

Foto: ANP

Ziekenhuizen kunnen sinds donderdag de coronabonus van 1000 euro aanvragen. Tegen het advies van het ministerie in melden instellingen in Groningen en Drenthe al hun personeel aan, blijkt uit een rondvraag van Dagblad van het Noorden. ,,Medewerkers mogen niet worden uitgesloten.’’

Een arts microbioloog of een receptionist in het ziekenhuis krijgt ’m niet, schoonmakers en sociaal werkers komen wél in aanmerking. Ziekenhuizen worstelen met de criteria die het ministerie van Volksgezondheid stelt bij het aanvragen van de zorgbonus van 1000 euro. Die is bedoeld voor zorgprofessionals die tijdens de coronacrisis ‘bijzondere prestaties leverden naast het dagelijkse werk’.

Minder dan twee keer modaal

De overheid heeft een document opgesteld met beroepen die (waarschijnlijk) wel en niet in aanmerking komen. De lijst met functies van mensen die geen uitizcht hebben op een bonus, is beduidend langer. Bovendien stelt het ministerie aanvullende voorwaarden: het extraatje is bijvoorbeeld alleen bedoeld voor medewerkers die minder dan twee keer modaal verdienen (73.000 euro).

Ziekenhuizen kunnen vanaf donderdag aan de hand van die lijst een aanvraag voor de bonus indienen. Treant Zorggroep (met vestigingen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen), het Martini Ziekenhuis in Groningen, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda willen dat álle medewerkers die minder dan twee keer modaal verdienen 1000 euro ontvangen.

UMCG

Voor het UMCG is de situatie anders. Het Groningse academisch ziekenhuis heeft ook personeel in dienst dat werkzaam is in het onderwijs of onderzoek doet. Van die groepen komen veel medewerkers niet in aanmerking voor de bonus.

,,We houden ons aan de inkomensgrens van het ministerie, maar het UMCG doet verder een ruimhartige aanvraag. Wat ons betreft heeft iedereen die betrokken is bij de zorg een bijdrage geleverd. Het is vervolgens aan het ministerie om te kiezen’’, zegt woordvoerder Joost Wessels.

Schoonmakers zijn essentieel

Hij haalt het voorbeeld van schoonmakers aan. ,,Hun werk is essentieel. Ze maken dagelijks de afdelingen schoon. Dit is een manier om onze waardering te laten blijken’’, aldus Wessels.

De zorginstellingen volgen met hun aanvragen het advies van de brancheorganisaties, die pleiten voor een ‘ruimhartige toekenning’ van de zorgbonus.

'Eerste golf samen doorstaan'

Hans Feenstra, voorzitter van de raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis, baalt van de criteria die het ministerie stelt. ,,Wij vinden dat we de eerste golf van het coronavirus samen hebben doorstaan. Daarom mogen medewerkers niet worden uitgesloten’’, zegt de topman.

Het kabinet beloofde aanvankelijk dat de bonus voor kerst wordt uitgekeerd, maar dat lijkt nu toch lastig te worden. Woordvoerder van het Martini Ziekenhuis Dana Kragten verwacht dat het zorgpersoneel misschien wel tot volgend jaar moet wachten. ,,Het duurt nog wel even voordat er duidelijkheid komt.’’ Wessels van het UMCG: ,,Het zal een hele kluif worden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu