Ziengs volgt Scapino op de voet

Ziengs volgt Scapino op de voet

Scapino, het grootste onderdeel van Macintosh, heeft nog steeds het hoofdkantoor in Assen. Want daar begon het allemaal, met de familie Ziengs.

Natuurlijk kijkt Henk Ziengs met bovengemiddelde interesse naar de verwikkelingen bij Scapino. De schoenenketen die meegesleurd wordt in de val van Macintosh, heeft nog steeds het hoofdkantoor in Assen. Daarvandaan werd door de familie Ziengs vanaf 1974 de keten opgebouwd.

Of Henk Ziengs kandidaat is om Scapino te kopen, laat hij in het midden. ,,Daar is nu niets over te zeggen, want de situatie rond Scapino wiebert alle kanten op'', zegt hij. Ziengs moet wachten tot een bewindvoerder of curator duidelijkheid schept in de verwarring rond Macintosh.

Het is voor hem helder dat Scapino niet de oorzaak is van de Macintosh-problemen: ,,Er zijn te veel schoenenwinkels in Nederland en een deel zal nog verdwijnen. Bij Macintosh had men misschien wel te weinig verstand van de markt.''

Landelijke dekking

Een pluspunt van Scapino is met 197 winkels de landelijke dekking, vindt Henk Ziengs. Een andere factor die maakt dat hij met meer dan gemiddelde interesse de verwikkelingen volgt, is dat een deel van de Scapino-panden van hem is.

Henks vader Berend Ziengs was de grondlegger van Scapino en zijn zoons Bert en Henk namen naderhand het stokje van hem over, al was de leiding in handen van een externe, Ed Spetter. De keten werd in 1997 verkocht aan Vendex KBB, het toenmalige moederconcern van V&D en De Bijenkorf.

Op dat moment was Henk als verkoopdirecteur nog de enige Ziengs-telg in het concern. Bert was in 1995 voor zichzelf begonnen met Ziengs Schoenen.

Vastgoed

Henk Ziengs hield zich lange tijd met vastgoed bezig, maar nam in 2007 Ziengs Schoenen over van broer Bert. Sinds 1 december van dit jaar heeft hij de leiding over deze keten met meer dan honderd winkels overgedragen aan Linda Keijzer, die overkwam van DA Drogisterijen.

Scapino kwam in 2002 in handen van investeerder CVC, waarna het in 2006 werd doorverkocht aan Macintosh. Er werken op dit moment ongeveer 2100 mensen bij Scapino. Een jaar geleden werden de 24 Belgische Scapino-winkels al door Macintosh van de hand gedaan. Die gingen recent failliet.

Lees ook: Vijf vragen over Scapino

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Assen
menu