Zijn bewoners van schuilboerderij Ruinerwold wel echt familie van elkaar?

De boerderij in Ruinerwold waar het gezin mogelijk sinds 2010 afgesloten van de buitenwereld verbleef. Foto: Duncan Wijting

De oudere man en vijf kinderen die aangetroffen zijn in een af te sluiten ruimte van een boerderij in Ruinerwold hebben bij de inval van de politie gezegd dat ze onderdeel uitmaken van een gezin, een vader en zijn kinderen. ,,Maar of dat ook klopt, hebben we nog niet kunnen vaststellen.”

Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag gezegd. ,,Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat de aangetroffen bewoners nergens zijn geregistreerd. Ze staan zoals het nu lijkt niet in de gemeentelijke basisadministratie. Hoe kun je vaststellen wie iemand is, die officieel niet bestaat?”, zegt de politiewoordvoerder. ,,Dat is heel lastig.”

De oudere man en vijf jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn maandag aangetroffen in zorgelijke leefomstandigheden van de schuilboerderij. Ze zouden negen jaar lang in volledige isolement hebben geleefd. De 58-jarige Josef B. is bij de inval in de boerderij opgepakt. De Meppeler was veelvuldig bij het afgelegen pand in het buitengebied van het buurtschap Berghuizen dat onderdeel is van Ruinerwold. Hij huurde de boerderij. Toen de politie het pand binnen wilde, probeerde B. de agenten tegen te houden.

Voorarrest B.

B. zit nu twee dagen vast. De politie kan nog steeds niet zeggen waarvan hij wordt verdacht. Hij zit in verzekerde bewaring. Dat mag maximaal drie dagen. Woensdag of donderdag beslist de onderzoeksrechter of er voldoende verdenkingen en bewijs is om hem nog langer vast te houden. Of ‘de Oostenrijker’ een familieband met de bewoners heeft, is ook onduidelijk. Hij komt van oorsprong uit het Oostenrijkse Wenen.

Volgens omwonenden woont hij al twintig jaar bij zijn bedrijf op een Industrieterrein in Meppel. Ook daar leefde hij een zeer teruggetrokken bestaan. ,,Ik noemde hem altijd Catweazle, omdat hij lang haar en een lange baard had en heel schichtig overkwam”, zegt een voormalige buurman.

Waar was de 25-jarige man?

De politie kwam naar de boerderij na een zorgmelding van de 25-jarige man. Deze man heeft bij de politie verklaard dat ook hij deel uitmaakte van het gezin en dat ze hulp nodig hadden. Ook over hem is nog onduidelijk of hij inderdaad familie is van de andere bewoners.

De 25-jarige meldde zich zondagavond eerst bij een café in Ruinerwold. De man gaf aan dat hij hulp nodig had. De kroegbaas belde hierop de politie. Vervolgens hebben agenten langere tijd met hem gesproken. Wat er toen met hem is gebeurd, is onduidelijk, aangezien de politie pas de volgende dag langsging bij de boerderij. De politie geeft hier vooralsnog geen duidelijkheid over.

Tiplijn

Heeft u waardevolle informatie voor ons onderzoek naar de schuilboerderij in Ruinerwold, meldt het (anoniem) via dvhn.nl/meldpunt .

Nieuws

Meest gelezen

menu