Zilveren Thoraschild komt na 80 jaar ‘thuis’. Drents Museum leent bijzonder stuk uit aan synagoge in Coevorden

Het thoraschild uit de synagoge van Coevorden. Foto: Menachem Adelman

Het zilveren Thoraschild van het Drents Museum in Assen komt na 80 jaar weer ‘thuis’. De synagoge in Coevorden krijgt het bijzonder stuk twee maanden te leen.

Het museum tikte het schild in december vorig jaar op de kop op een veiling in New York, tot grote vreugde van Stichting Synagoge Coevorden.

Het schild werd in 1919 geschonken aan de Joodse gemeenschap in Coevorden door Philip Roos. In oktober 1942, nadat bijna alle Joden in Drenthe waren afgevoerd, zijn ook de synagogale goederen uit Coevorden weggehaald.

Hooijkaas Company

In 1919, op de 70ste verjaardag van Philip Roos, schenken hij en zijn vrouw Helena Bartha Wittgensteiner, de Joodse gemeenschap in Coevorden een zilveren Thoraschild met inscriptie. Het schild is gemaakt door Hooijkaas Company te Schoonhoven.

‘Philip Roos is een gezien persoon in Coevorden. Hij wordt in 1897 voorzitter van de Joodse kerkenraad en zal deze functie 38 jaar vervullen. Philip is bankier bij de Nederlandse Bank en van 1895 tot 1919 wethouder in Coevorden voor de Liberale partij. Mede dankzij hem krijgt Coevorden een Rijks HBS en een meisjes vakschool. In 1935 sterft Philip en hij wordt op de Joodse begraafplaats te Coevorden begraven’, vertelt Dirkje Mulder van Stichting Synagoge Coevorden in een persbericht.

Na de razzia in de nacht van 2 op 3 oktober 1942, waarbij de Joodse bevolking uit hun huizen is weggevoerd naar vernietigingskampen, zijn alle voorwerpen uit de synagoge gehaald. Het was lang onduidelijk waar de synagogale goederen waren gebleven. ‘Bij naspeuring bleek dat dit zilveren schild in 2006 is geveild bij Sotheby’s door de Joodse gemeente in Amsterdam. Daarna verdwijnt het schild weer uit het zicht tot begin november 2021 een advertentie opduikt waarin staat dat het zilveren Thoraschild opnieuw wordt geveild, nu in New York’, vertelt Mulder.

‘Schild hoort in Drenthe’

SSC had niet de mogelijkheid om op zo’n korte termijn het geld voor de veiling bij elkaar te krijgen. ‘Daarom zijn wij blij dat het Drents Museum Assen het schild heeft gekocht voor hun vaste collectie. Het schild hoort in Drenthe’, aldus Mulder.

Het schild is vanaf zondag 15 mei om 14.30 uur te zien. Jan van Zijverden, conservator geschiedenis van het Drents Museum Assen, zal op 15 mei een korte inleiding geven in de de geschiedenis, de zwerftocht van het schild en de aankoop ervan toelichten.

Later op de middag worden ook 13 Stolpersteine onthuld voor drie Joodse gezinnen die tijdens de Holocaust zijn vermoord.

Nieuws

menu