Zilvervloot uit Brussel is binnen: Drentse gedeputeerde Henk Brink is opgetogen. 'Samenwerking heeft zijn vruchten afgeworpen'

De Drentse gedeputeerde Henk Brink (VVD) is opgetogen over de honderden miljoenen van de Europese Unie die hij samen met zijn Groningse en Friese collega’s heeft binnengehaald.

Gedeputeerde Henk Brink kreeg onlangs een plan om de Drentse industrie te versterken. Hij heeft dankzij de Europese EFRO-gelden nu meer mogelijkheden dit te ondersteunen.

Gedeputeerde Henk Brink kreeg onlangs een plan om de Drentse industrie te versterken. Hij heeft dankzij de Europese EFRO-gelden nu meer mogelijkheden dit te ondersteunen. Foto Chemport Europe

De Drentse gedeputeerde Henk Brink (VVD) is opgetogen over de honderden miljoenen van de Europese Unie die hij samen met zijn Groningse en Friese collega’s heeft binnengehaald.

Er is nu geld om het verlies aan werkgelegenheid bij de NAM op te vangen, geld voor de universiteit van het Noorden, voor de waterstofeconomie en voor steun aan kleine en middelgrote bedrijven.

Maandenlang aan de slag geweest

Het gaat in de periode 2021-2027 om 108 miljoen euro uit een regionaal ontwikkelingsfonds (EFRO) en om 330 miljoen euro uit een nieuw fonds voor energietransitie (JTF). „We zijn er maandenlang elke week mee aan de slag geweest, ook tijdens de vakantie”, blikt Brink terug.

Een paar weken geleden was hij er niet gerust op dat het geld zou rondkomen en trok hij publiekelijk aan de bel. Hij vreesde dat het kabinet, dat de miljoenen uit Brussel over de regio’s verdeelt, onvoldoende rekening zou houden met het gegeven dat er in Noord-Nederland minder geld wordt verdiend dan gemiddeld in Nederland.

Inmiddels heeft staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken) laten weten dat ze de plannen uit het Noorden honoreert. „Ze heeft gezegd dat wij met onze plannen verder zijn dan andere regio’s”, stelt Brink, die woensdagavond net onderweg was naar huis van een overleg in Den Haag.

Het geld is bedoeld voor de periode tot 2027. Het moet leiden tot vernieuwing van bedrijven, verduurzaming en een beter functionerende arbeidsmarkt. Brink: „Ik heb hierin voortreffelijk samengewerkt met de Groningse commissaris René Paas, wethouder Carina Bloemhoff van Groningen, burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden en gedeputeerde Sander de Rouwe van Friesland. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu