Van een juf die de neus dichtknijpt tot voor straf onder de koude douche: zindelijkheid komt bij kinderen steeds later en dat levert stress, trauma's en problemen op

Kinderen zijn steeds later zindelijk. Dat kan zelfs zorgen voor trauma’s bij het kind en ouders. Een betere samenwerking tussen zorg- en schoolorganisaties en een nieuwe website moeten het tij keren.

Volgens zindelijkheidsexperts Annemarie Wilkens-Kruiter (zelfstandig systeem- en urotherapeut) en Michel van Vliet (kinderarts UMCG) zijn vieze toiletten op school soms de oorzaak waardoor kinderen nog in de broek plassen.

Volgens zindelijkheidsexperts Annemarie Wilkens-Kruiter (zelfstandig systeem- en urotherapeut) en Michel van Vliet (kinderarts UMCG) zijn vieze toiletten op school soms de oorzaak waardoor kinderen nog in de broek plassen. Foto: Jaspar Moulijn

Ruben is 10 jaar als hij nog steeds in zijn broek poept. Hij gaat eronder gebukt. Tijdens voetballen – iets wat hij goed kan – verliest Ruben ontlasting. Daardoor lukt sporten minder goed en ligt hij slecht in het team. Zijn ouders zijn vaak boos en op school wordt hij gepest. Ruben ervaart stress en heeft last van obstipatie. Als hij zich even helemaal ontspant, bijvoorbeeld tijdens het gamen, laat hij alles lopen.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's