Zo worden de Veenkoloniën klaargestoomd voor de bouw van 45 windmolens in de Drentse Monden en Oostermoer

Tussen Valthermond en 2e Exloërmond wordt druk gebouwd aan de eerste windturbines van windpark Drentse Monden en Oostermoer. Copyright: Marcel Jurian de Jong Foto: Marcel Jurian de Jong

Vanwege corona is een open dag op het bouwterrein van het windpark in de Drentse Monden en Oostermoer in de Veenkoloniën onmogelijk.

Daarom biedt een filmpje nu een kijkje achter de bouwhekken. Van de aanleg van bouwwegen en het heien tot het vlechten van betonstaal, het storten van beton en het leggen van vele kilometers kabel.

Het slaan van heipalen op de 44 windturbinelocaties is inmiddels afgerond. Op 34 locaties zijn zogeheten vibropalen geplaatst; de andere tien locaties kregen schroefpalen.

Aan de zijde van Valthermond is in het zuidwesten de eerste turbine afgerond, inclusief rotorbladen. Komende weken worden aansluitingen afgerond en tests uitgevoerd, alvorens de windturbine in bedrijf wordt gesteld.

Aanleg duurt zeven maanden

De gehele aanleg duurt ongeveer zeven maanden en is volgens de huidige planning eind maart 2021 afgerond. In totaal komen er 45 windmolens in het gebied tussen Nieuwediep en Valthermond. De eerste verrees bijna een jaar geleden al bij Eerste Exloërmond.

Begin 2018 gaf de Raad van State het groene licht voor de bouw, waarna de voorbereidingen werden getroffen. In de regio is veel verzet tegen de komst van de windturbines.

Twaalf transporten

Per windmolen zijn er 12 transporten nodig. Naast de turbinebladen, bestaan deze uit ook uit onder meer 25 meter lange torendelen.

Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen, vinden deze vooral ‘s nachts en in de vroege ochtend plaats.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu