Zo worden mannen opgelicht op internet

Het Asser raadslid Noes Solisa is uit de kleren gegaan voor de webcam en dit is opgenomen. Hij moest vijfduizend euro betalen, anders zouden de beelden openbaar gemaakt worden. Solisa besloot niet te wachten en kwam snel naar buiten met het nieuws.

Deze vorm van oplichting komt steeds vaker voor, vertelt Talinay Strehl van Helpwanted, een hulporganisatie die zich bezighoudt met seksueel misbruik op internet. Zij kreeg in 2015 twee keer zoveel hulpvragen over dit onderwerp als in 2014.

Strehl adviseert altijd om niet te betalen. Vaak doen de oplichters dan helemaal niet waar ze mee hebben gedreigd. ,,Wat we ook vaak zien is dat iemand die heeft betaald vaker wordt afgeperst.”

Zo gaat het te werk:

De oplichter zoekt op internet een foto van een mooie, jonge vrouw. Hij maakt hiermee een account aan op Facebook en begint vriendschapverzoeken te sturen naar mannen.

Een enkeling accepteert de verzoeken en begint op Facebook te chatten met het 'meisje'.

Skypen

Het gesprek gaat al snel over seks, de oplichter stelt voor om te verhuizen naar Skype. Hier kunnen de gebruikers elkaar horen en zien via de webcam.

Het slachtoffer wordt gevraagd zijn kleren uit te trekken en de oplichter stelt het programma zo in dat niet hij te zien is op het scherm van het slachtoffer maar een video van een willekeurige vrouw.

Opnames

De oplichter neemt de webcambeelden van het slachtoffer op en stuurt het direct weer naar diegene op, samen met een verzoek om geld. Als het slachtoffer niet betaalt, komen de beelden op internet terecht.

Strehl: ,,En om te laten zien dat het menens is, stuurt hij soms ook een foto door van de lijst met vrienden die het slachtoffer heeft op Facebook of erger, soms weet hij al waar het slachtoffer werkt.''

Nieuws

menu