Zoek de verschillen. Zo veranderde Assen in tien jaar tijd. Herken jij deze plekken nog terug?

Assen is veranderd. En niet zo’n beetje ook. Gelukkig is er Google Streetview om terug te gaan in de tijd. Herken jij deze plekken nog terug?

Zo veranderde Assen in tien jaar tijd, van De Nieuwe Kolk tot het station.

Zo veranderde Assen in tien jaar tijd, van De Nieuwe Kolk tot het station. Fotomontage: Google Streetview / archief DVHN

Heb geduld, het laden van de foto’s kan even duren.

Knooppunt Assen

Rijden vanuit de richting Beilen over de A28 naar Assen betekende afslaan ter hoogte van het TT Circuit, tussen lange rijen bomen. Die verdwenen rond 2011, waarna het knooppunt ook directe aansluitingen op de N33 opleverde.

...en de andere kant op

Om vanaf de zuidelijke Europaweg via de Haarweg de A28 of N33 op te rijden ging twaalf jaar geleden nog zonder rotonde.

...en vanaf het viaduct van de N33

Hier is vanaf het viaduct van de N33 richting Rolde goed te zien hoe het knooppunt in tien jaar tijd is veranderd.

Tunnel De Maten

Een plek in Assen die bijna onherkenbaar is veranderd. Tunnel De Maten vormde als nieuwe auto, fiets- en voetgangerstunnel het sluitstuk van het miljoenenproject FlorijnAs. Drie jaar geleden begon de aanleg van de tunnel en vervolgens het wegdek van de onderdoorgang. Helaas ging de opening op 9 april 2020 niet door vanwege corona, maar begin december 2020 werd wel een klein feestje in de tunnel gevierd toen de lichtkunst van Matthias Oostrik werd onthuld.

Port Natalweg

Even verderop ligt de kruising van de Overcingellaan met de Port Natalweg. Jarenlang berucht en gevaarlijk, maar die is sinds een aantal jaren dankzij de ovonde veel overzichtelijker geworden. De bouw had nogal wat voeten in de aarde. Bewoners van de wijk Oud-Zuid vonden dat het verkeersplein veel te dicht bij hun woonwijk kwam te liggen.

Theater De Nieuwe Kolk

Na een bouwperiode van dertig maanden opende in maart 2012 opende Theater De Nieuwe Kolk, op de plek van het oude theater De Kolk dat eind januari 2006 de deuren sloot. Daarna ging de sloopkogel tegen het in de jaren zestig geopende theater en was het terrein jarenlang braakliggend.

Het Drents Museum

Op het eerste gezicht verschillen onderstaande foto’s niet veel. Maar wie goed kijkt ziet dat het koetshuis inmiddels op de glazen constructie ‘staat’ en na de bouw van de nieuwe ondergrondse vleugel - gebouwd tussen 2009 en 2011 - als ingang fungeert.

De dwaaltuin

De ondergrondse vleugel herbergt de grote expositiezaal, terwijl daar bovenop een dwaaltuin is aangelegd met 12.000 planten. Een dwaaltuin, dus zonder duidelijke looppaden. Ooit lag er een parkeerplaats voor wie het museum ging bezoeken.

Oude Molenbuurt

We lopen dwars door het centrum, steken Het Kanaal over en zijn in de Oude Molenbuurt. De wijk is in de afgelopen jaren flink aangepakt, zoals de onderstaande foto’s te zien is. Allereerst de Albardastraat:

Doctor Schaepmanstraat

...de Doctor Schaepmanstraat...

Prins Bernhardstraat

...en de Prins Bernhardstraat, op de hoek waar eerder het Mercuriustheater stond.

Rolderstraat en Harry Muskeerotonde

Je kan in Assen niet meer om Harry Muskee heen. Dat was vorig jaar een gevleugelde opmerking bij de onthulling van de Harry Muskeerotonde die de Rolderstraat met het Abel Tasmanplein verbindt.

Overcingellaan

Het stationsgebied behoort tot de meest veranderende plekken in het centrum van Assen. Zoals hier aan de noordkant van de Overcingellaan.

...en bij de fietstunnel naast het station

Fietsen van het centrum naar Assen-Oost gaat sinds een paar jaar op een iets andere manier.

Stationsplein - hallo Mannes!

In 1989 opende het station in Assen, ontworpen door Rob Steenhuis. Het gebouw werd in 2016 gesloopt. Vervolgens werd een tijdelijk station gebouwd, in afwachting van het nieuwe gebouw dat in 2018 de deuren opende. Staat in Groningen een paard voor het station, in Assen verscheen stationshond Mannes ten tonele. Maar daar bleek al snel van alles mee aan de hand te zijn... Gelukkig staat Mannes sinds vorige week weer op zijn plek.

Kloosterveste

In 1997 begon de westelijk van Assen gelegen nieuwe woonwijk Kloosterveen. In 2009 werd begonnen met de bouw van het hart van de wijk, winkelcentrum Kloosterveste, dat eind 2010 de deuren opende.

...en van de andere kant

Om het gebouw heen breidde de nieuwbouw van woning snel flink uit.

Heb je zelf een bijzondere metamorfose gespot in Assen? Stuur een mailtje naar digitaal@ndcmediagroep.nl. Klik hier om te zien hoe je terug gaat in de tijd in Google Streetview.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu