Zoek de verschillen. Zo veranderde Emmen in tien jaar tijd. Herken jij deze plekken nog terug?

Zo veranderde het Raadhuisplein in Emmen in tien jaar tijd. Foto's: Google Streetview

Emmen verandert. En niet zo’n beetje ook. Gelukkig is er Google Streetview om terug te gaan in de tijd. Herken jij deze plekken nog terug?

Heb geduld, het laden van de foto’s kan even duren.

Raadhuisplein

Van parkeerplein naar recreatieplein. Zes jaar geleden werd het Raadhuisplein heropend en daarmee kwam een einde aan de jarenlange bouwput in hartje Emmen. Onder het plein werd een parkeergarage aangelegd, terwijl het plein zelf toegang geeft tot Wildlands, het Atlas Theater, aangrenzende winkels en het hotel van Fletcher dat binnenkort de deuren opent.

Hondsrugweg - in westelijke richting

Misschien wel de grootste verandering van Emmen binnen tien jaar tijd. De Hondsrugweg ging ondergronds en tussen 2008 en 2014 werd de veelbesproken traverse - de loopbrug die het oude dierenpark vanaf 2000 verbond met de ‘dependance’ op De Es - gesloopt. Ook is te zien hoe het uitzicht vanuit woonwijkcentrum Holdert flink veranderde.

Hondsrugtunnel

Wie nu vanaf de N381 of de Weerdingerstraat de Hondsrugweg oprijdt, weet niet beter dat de prijswinnende lichtkunst van de Hondsrugtunnel snel te zien is. Begin 2013 begon de bouw, terwijl de plannen al in 2009 werden gemaakt als onderdeel van het Atalanta-project. In dat jaar reed je nog gewoon onder de Traverse door, kon je afslaan naar het parkeerterrein en stond je vaak - in beide richtingen - lang in de file.

Wilhelminastraat

De Wilhelminastraat is nog steeds een belangrijke verbinding tussen de Ermerweg en het centrum. In de afgelopen jaren onderging de straat een belangrijke metamorfose, waarbij in het deel tussen de Van Schaikweg en de Ermerweg oude bomen werden gekapt en nieuwe werden geplant. Met name het deel bij de voormalige gereformeerde kerk (Zuiderkerk) is veranderd.

Kruising Weerdingerstraat - Hondsrugweg

Trots als een pauw maakte projectontwikkelaar Peter van Dijk begin 2017 bekend dat hij een 65 meter hoge woontoren ging bouwen met als naam Manhattan Tower . Vanwege kritiek op die Engelse benaming kwam New York-fan Van Dijk daar op terug en kreeg het gebouw de naam Hondsrugtoren . Eind september 2020 werd het hoogste punt bereikt. Binnenkort zijn de 19 woonlagen bewoonbaar. Het aanzicht van Emmen zal nooit meer hetzelfde zijn.

De skyline van Emmen

Over het aanzicht van Emmen gesproken: dat is sinds de start van de bouw van de Hondsrugtoren in 2019 ingrijpend veranderd, als je vanaf de N34 de plaats aanrijdt.

Theater De Muzeval - de voorkant

Net als de verhuizing van het dierenpark naar de Es (Wildlands) is ook de verhuizing van Theater De Muzeval naar het Raadhuisplein (Atlas Theater) veelbesproken. Feit is wel dat Emmen sinds de opening van het Atlas Theater in oktober 2016 eindelijk afscheid kon nemen van het verouderde theater aan de Boermarkeweg. Wat rest zijn het parkeerterrein en de opritten.

Theater De Muzeval - de achterkant

Ook aan de achterzijde van de plek waar De Muzeval lag is veel veranderd. De sloop van het voormalige theater begon eind 2016. Die werd overigens nog een paar maanden uitgesteld, vanwege de aanwezigheid van vleermuizen in het pand. Ruim een jaar later herinnerde op de plek niets meer aan deze belangrijke culturele plek in Emmen.

De Ovonde van Rondweg Emmen

De nieuwe ovale rotonde verbindt sinds november 2014 de Rondweg Emmen met de wijk Angelslo, maar ook met Barger-Oosterveld en het terrein rondom stadion De Meerdijk, thuisbasis van FC Emmen.

De nieuwe brandweerkazerne

Op de hoek van de Hondsrugweg/Rondweg werd in 2012 de nieuwe brandweerkazerne geopend. Sinds vorig jaar is het filiaal van KFC (Kentucky Fried Chicken) de buurman. Zo veranderde dit deel van bedrijventerrein Nijbracht in tien jaar tijd flink.

Het begin van de Ermerweg

Ooit was de Ermerweg een handige aanrijdroute voor wie vanaf de N34 snel het centrum van Emmen wilde bereiken. Via het Noordbargerbos en Noordbarge zat je vlug op de Hondsrugweg, met genoeg parkeerplekken in de nabije omgeving. Aan de sluiproute kwam in maart 2016 een einde, toen dierenpark Wildlands opende en het parkeerterrein een directe aansluiting op de Ermerweg kreeg. De oude weg richting Erm werd - zoals dat heet - verkeersluw gemaakt. En ook de flitspalen draaiden geen overuren meer.

Het winkelcentrum van Emmerhout

Sinds 2012 vormt het nieuwe winkelcentrum van Emmerhout het hart van de wijk.

...en aan de andere kant van de Houtweg

Over veranderingen gesproken, voor wie vanaf de Rondweg Emmerhout inrijdt!

De Nieuw Amsterdamsestraat en station Emmen Zuid

Jarenlang was treinstation Emmen Bargeres - gebouwd op de flank van de Rondweg - het tweede treinstation van Emmen. Tot 2011, toen dat station werd opgeheven en station Emmen Zuid openging. Daarna ging de Nieuw Amsterdamsestraat flink op de schop, waarbij een tunnel onder het spoor werd aangelegd.

Heb je zelf een bijzondere metamorfose gespot in Emmen? Stuur een mailtje naar [email protected] Klik hier om te zien hoe je terug gaat in de tijd in Google Streetview.

Nieuws

Meest gelezen

menu