Zoektocht naar vier wethouders voor Hoogeveen in volle gang: 'We zoeken een schaap met vijf poten'

Zijn er geschikte wethouders te vinden voor crisisgemeente Hoogeveen? De telefoon rinkelt voortdurend bij wervingsbureau BeljonWesterterp in Groningen.

Hoogeveen zoekt vier nieuwe wethouders van buiten voor een zakencollege.

Hoogeveen zoekt vier nieuwe wethouders van buiten voor een zakencollege. Foto DvhN Archief

,,Ik heb alweer twee gemiste oproepen terwijl ik met jou bel”, zegt Renate van der Zijl, regiodirecteur Groningen/Drenthe van BeljonWesterterp. Grote kans dat er weer een kandidaat aan de lijn hing voor het wethouderschap Hoogeveen. ,,Er is veel belangstelling. We hebben tientallen telefoontjes gehad.”

Afgelopen zaterdag verscheen de advertentie voor vier nieuwe wethouders in Hoogeveen in NRC en Dagblad van het Noorden . De gemeente verkeert in financiële en bestuurlijke problemen. Er is een miljoenentekort en het college van burgemeester en wethouders is uit elkaar gevallen, nadat twee wethouders van de grootste partij, Gemeentebelangen, opstapten.

Kandidaat van buiten de gemeente

Hoogeveen kiest voor een zakencollege en dat betekent dat er vier nieuwe wethouders van buiten de gemeente worden gezocht. Een klus voor BeljonWesterterp. ,,We doen wel vaker zaken voor gemeenten en zoeken vaker bestuurders, maar vier externe wethouders voor één gemeente is nieuw voor ons”, zegt directeur Van der Zijl.

Visie, doortastend, leiderschap, sensitief én, jawel, verbindend. Kwaliteiten die je in elke bestuurder hoopt te vinden. Voor Hoogeveen zijn daar communicatief met zelfreflectie en verbinding met Hoogeveen of Drenthe als een pre aan toegevoegd.

Schaap met vijf poten

,,We zoeken een schaap met vijf poten. Maar als de vier kandidaten over het merendeel van de competenties beschikken, zijn we al een eind op de goede weg. En het zou fijn zijn als ze weten hoe de hazen in het Noorden lopen. Zeker, er zijn alleskunners, maar ze moeten wel gezond blijven. ”

Wie bellen er dan voor informatie? Van der Zijl: ,,Mensen die twijfelen of ze moeten solliciteren. Ze vragen: is het iets voor mij, wat denk jij?” Het wethouderschap geldt tot en met maart 2022 als er weer gemeenteraadsverkiezingen zijn. Wie geeft voor anderhalf jaar werk in Hoogeveen zijn baan op? ,,Sommige mensen vinden een korte periode juist heel prettig. Maar als je dat niet ziet zitten, moet je niet solliciteren. Elke opdracht verdient zijn mensen.”

Wachtgeld

Er bestaat landelijk een bestuurderspool met ervaren interim-bestuurders en afgetreden burgemeesters en wethouders die wachtgeld opstrijken. ,,Het zou mooi zijn als daar een geschikt iemand voor Hoogeveen tussen zit, maar het is niet op voorhand dat we daaruit kandidaten selecteren.”

De nieuwe wethouders krijgen hetzelfde salaris als de afgetreden wethouders van Hoogeveen. ,,Dat is wettelijk vast gelegd”. Voor Hoogeveen is dat 6960 euro bruto per maand. De afgetreden wethouders krijgen wachtgeld en ook dat zal de gemeente moeten ophoesten.

Tot maandag solliciteren

Tot maandag kunnen kandidaat-wethouders solliciteren op het wethouderschap van Hoogeveen. Renate van der Zijl: ,,Daarna gaan we met de selectiecommissie van de gemeente geschikte kandidaten uitzoeken en uitnodigen voor een gesprek.”

Op 8 oktober moeten het nieuwe college van Hoogeveen worden geïnstalleerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu