Zomerfeesten Peize: wel terras en muziek, geen polonaise

De voorbereidingen voor de Zomerfeesten Peize zijn klaar. Het evenemententerrein is coronaproof gemaakt.

Menig dorpsfeest is afgelast vanwege corona, maar Peize stort zich vanaf woensdag in de Zomerfeesten. ‘’Verantwoord vermaak”, zegt voorzitter Richard Veurman van Volksvermaken.

Opmerkelijk dat het feest in Peize doorgaat.

„We hebben een aangepast programma, de jaarmarkt bijvoorbeeld gaat niet door. En het evenemententerrein aan de Brinkweg is het centrale punt. Hier staat voor het eerst de kermis, er is een horecaplein voor 600 personen en alle evenementen starten hier. Het is een soort festivalterrein.”

Komt het goed met de coronarichtlijnen?

‘We hebben looproutes, de kermis is afgezet met hekken en heeft net als het horecaplein een eigen ingang. Iedereen moet zich aan regels houden. Stoelen staan op anderhalve meter van elkaar en bezoekers moeten zich registeren. Deelnemers aan activiteiten moeten zich van te voren online aanmelden. Verantwoord vermaak, noemen wij het.”

Maar als er bier in de Peizenaar is?

,,Er is vrijdag tot en met zondag muziek. Maar dansen is niet toegestaan en geen polonaise. Om twaalf uur ‘s nachts is het feest afgelopen. Wie zich niet aan de regels houdt, spreken we aan en we hebben bewaking rondlopen om te handhaven. Ik verwacht geen moeilijkheden. Het begint met het gedrag van mensen. Peizenaren kennen elkaar en op de terrassen in dorp gaat het ook goed met de regels.”

Je wilt geen corona-uitbraak in Peize.

,,Zeker niet. Je moet als Volksvermaken honderd procent achter het evenement staan. Ik schrok wel van de uitbraak bij het café in Dokkum. Dat is de andere kant van de medaille. Het feest is niet zonder risico, maar we zijn vijf tot zes weken bezig geweest om te kijken wat kan en niet kan.”

Het feestprogramma dan?

,,We beginnen woensdag met een puzzelwandeltocht, donderdag is er een puzzelfietstocht en vrijdag een puzzelrit voor auto’s. Die laatste is een dingetje in Peize hoor. Ik verwacht 400 deelnemers.”

En bierkratzitten lees ik?

,,Dat is nieuw en begint vrijdagavond. Deelnemers moeten 28 uur lang op een bierkistje zitten. Om de drie uur mogen ze er tien minuten van af. Wie het langste volhoudt, wint 500 euro. We hebben tot nu toe acht deelnemers, maar rekenen op tussen de tien en twintig. Zaterdag is er kuipsteken en zondag sluiten we af met ringsteken op hobbelfietsen.”

En daarna gaat Peize in quarantaine?

„Ik hoop het niet en ga er niet vanuit. Al weten we na veertien dagen pas echt dat het goed gegaan is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu