Zomerse Hemelvaart met temperaturen tot wel 28 graden

Zomerse temperaturenn in aantocht. Foto: Shutterstock

De eerste landelijke zomerse dag van het jaar is in aantocht. Met Hemelvaart kruipt het kwik naar 25 tot plaatselijk 28 graden. ,,Zonder coronamaatregelen was het een fantastische stranddag geweest”, zegt weerman Lennert Eijke van Weerplaza.

Met hier en daar een spat regen vandaag, morgen een droge dag en temperaturen tussen de 16 en 23 graden is het al aangenaam vertoeven. Vanaf woensdag zijn de vooruitzichten nog beter, dan kan de thermometer de 25 graden aantikken. Het hogedrukgebied dat nu boven Frankrijk ligt, verplaatst zich tot boven de Noordzee. ,,Daardoor krijgen we een wind vanuit het oosten en die brengt droge en warme lucht naar ons land”, legt de meteoroloog uit. 

Woensdag wordt dus een fraaie lentedag, met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Al steekt er in de namiddag een zeewind op langs de westkust, waardoor de temperatuur even ruim ónder de twintig graden zakt. Daarna verplaatst het hogedrukgebied zich naar Oost-Europa en wordt er lucht aangevoerd vanuit het zuidoosten. Dan wordt het juist nóg warmer", zegt Eijke.

Zo verwacht Eijke dat Hemelvaartsdag de eerste zomers warme dag van het jaar wordt. Daarvoor moet er in De Bilt minimaal 25 graden worden gemeten. ,,Het wordt 25 tot plaatselijk zelfs 28 graden in het zuiden van het land. Alleen op de Waddeneilanden blijft het iets frisser en worden die zomerse waarden net niet gehaald.”

Enkele bui

Hutjemutje naast elkaar liggen op het strand is er nu weliswaar niet bij, maar het weer leent zich er uitstekend voor. ,,Hemelvaart was anders een fantastische stranddag geweest”, zegt Eijke. Met een kleine waarschuwing daarbij: op donderdagavond kan er een enkele bui vallen. De voorspelling voor vrijdag is wat onzekerder. ,,Maar het ziet ernaar uit dat het ook een warme dag wordt, met temperaturen tussen de 20 en 24 graden. In het oosten wordt het misschien weer zomers warm.

Ook de temperaturen ‘s nachts liggen flink hoger dan afgelopen week, toen het  nachtenlang vroor . ,,We zijn de nachtelijke meikou kwijt, de winterdeken kan van het bed af. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt het zo'n 14 tot 16 graden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu