Zomerstorm Francis raast door Nederland, Noorden komt goed weg

Spectaculaire golven aan de Engelste zuidkust, veroorzaakt door storm Francis. Foto: AFP

Zomerstorm Francis raasde vannacht met windkracht 9 door Nederland. Door de zware windstoten vielen bomen om en raakten huizen beschadigd. In het Noorden bleef de wind beperkt tot kracht 5 tot 6.

De kans is groot dat de wind rond de ochtendspits van woensdag het krachtigst is. Automobilisten moeten daar dus rekening mee houden, zo waarschuwde Rijkswaterstaat. Het advies is niet met een aanhanger of caravan de weg op te gaan.

Aan de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland kunnen windstoten van 100 km/uur voorkomen. Boven land gaat het iets minder tekeer. Daar zijn zware windstoten tot 75 km/uur mogelijk. In de loop van de dag neemt de wind weer in kracht af.

Officiële zomerstorm

Aan de Nederlandse kuststrook waaide het dinsdagavond tussen 21.00 uur en 22.00 uur al erg hard, met voortdurend windkracht 9 in IJmuiden. Er werd al een windstoot gemeten van 97,8 kilometer per uur. Met dat uur windkracht 9 werd Francis een officiële zomerstorm. Ook in de nacht bleef het hard waaien en stormen.

In het Zeeuwse Brouwershaven kwamen bewoners met de schrik vrij toen er een boom bovenop het huis waaide. De bewoners lagen te slapen, maar niemand raakte gewond. In Den Haag kwam een vrouw onder een omgevallen boom terecht en in Heerhugowaard stortte een bouwsteiger in.

Het blijft onstuimig

Woensdagmiddag is de ergste wind voorbij, maar het blijft onstuimig. Aan de kust kan het hard tot stormachtig waaien met zware windstoten van 80-90 km/uur. Ook in de Limburgse heuvels zijn zware windstoten mogelijk van ruim 75 km/uur. De wind wordt westelijk en is in het binnenland vrij krachtig tot krachtig (windkracht 5-6). In het Waddengebied komen ook vanavond nog zware windstoten voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu