Zomerzinnen tweedaags, muzikaler en vast in Amen

Marga Kool is een van de gasten

Zomerzinnen stopt met reizen. Het festival vestigt zich in Amen en wordt tweedaags.

Daarnaast krijgt muziek een gelijkwaardige positie in de programmering van het evenement, met name muziek waarin taal een belangrijke rol speelt. Dat is woensdag bekendgemaakt in café De Amer, aan dezelfde stamtafel waar Zomerzinnen ooit is bedacht.

Groter publiek

Met de koerswijziging hoopt het evenement een groter publiek te bereiken en vervolgens ook vast te houden. De afgelopen edities, waarbij het festival steeds in een andere Drentse plaats neerstreek, zoals in 2015 in Emmen en 2014 in Zuidlaren, trokken ongeveer vierhonderd betalende bezoekers.

Summertime blues

Met de eerstvolgende editie, op 17 en 18 juni, haakt Zomerzinnen met het thema summertime blues aan bij het Drentse bluesjaar. Bijzonder is ook dat een speciale productie voor het festival wordt gemaakt: Betsy Torenbos van Rood Paleis schrijft een choreografie op het nummer Appleknockers Flophouse van Cuby + Blizzards.

Andere bluesgerelateerde optredens komen van saxofonist/schrijver Bertus Borgers, journalist Wim Verbei (boek: Boom's blues ) en zangeres Beatrice van der Poel en haar ode aan Jimi Hendrix. Verder zijn schrijvers uitgenodigd die een uitgesproken affiniteit hebben met muziek, zoals Peter Buwalda en Roel Bentz van den Berg.

Schrijvers

De letteren blijven een belangrijk uithangbord voor Zomerzinnen. Zo werden woensdag alvast de komst van Franca Treur, Thomas Verbogt, Koos Meinderts, Marga Kool, Jan Veenstra, de dichters van De Poëziebus, De A.L. Snijders Show met Jente Posthuma en Carel Helder, Inge Schilperoord en Frank Westerman aangekondigd.

Zomerzinnen wordt door Albert Haar, Annette Timmer en Marleen Gort georganiseerd in samenwerking met de belangrijkste taalorganisaties in Drenthe waaronder ook Biblionet Drenthe, De Literaire Hemel en het Huus van de Taol. Voorts is de band met de stichting Literatuurclubs Drenthe nieuw leven in geblazen.

Subsidie

Met ingang van 2016 kan het festival op vier jaar financiële ondersteuning van de provincie Drenthe rekenen. Om het evenement steviger neer te zetten, zijn Harry Tupan van het Drents Museum en schrijver Marcel Möring als ambassadeurs aantrokken en fungeert Eric van Oosterhout als beschermheer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu