Zo'n 140 piloten komen even met hun sportvliegtuig aanwaaien in Eelde (want het vliegveld houdt een fly-in)

Foto: Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde hield vrijdag en zaterdag een zogeheten fly-in, waarbij sportvliegers voor een tientje mochten landen op de landingsbaan van het regionale vliegveld. Tientallen piloten maakten daarvan gebruik.

,,Ja, er stond wel redelijk wat wind hoor”, zegt Robert van Diemen. Hij is met zijn vrouw Saskia net geland in hun Bölkow 207. Ze komen uit de omgeving van Teuge (Gelderland). Hun sportvliegtuig uit 1963 is helemaal in militaire kleuren geschilderd. ,,Deze kist is nog nooit in Eelde geweest. Dus wij dachten: een fly-in, kom we gaan.”

Mooi rondje Delfzijl

Van Diemen en zijn vrouw hebben het er even van genomen. Ze zijn net geland. ,,Vijftig minuten hebben we er over gedaan. Dat had een kwartier sneller gekund als we via Assen waren aangevlogen. Maar we hebben even een rondje gemaakt. Over Delfzijl. Mooi hoor.”

In 2016 organiseerde Groningen Airport Eelde voor het laatst een fly-in. Vliegers kunnen voor een gereduceerd tarief (10 euro, in plaats van 18) landen. Ook zijn er kortingen in het restaurant van het vliegveld en staan er wat kraampjes.

Airport-manager Andries Poelstra vindt de fly-in een mooie manier om vliegers kennis te laten maken met de Drentse luchthaven. ,, General aviation (individuele of burgerluchtvaart met uitzondering van lijn- en charterverkeer, red.) is een belangrijk onderdeel van onze luchthaven. Dat zien we terug in de fantastische opkomst tijdens de fly-in.’

Buurman mee

Even verderop staan twee mannen uit Lelystad de tientallen geparkeerde vliegtuigen te bekijken. ,,Dit is mijn tweede keer hier”, zegt de 52-jarige piloot die niet met zijn naam in de krant wil. Hij heeft zijn buurman meegenomen. ,,Die wilde een keertje met mij vliegen. Veertig minuutjes van Lelystad naar hier. Het is heel leuk geregeld hoor, deze fly-in.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu