Zon krijgt vrij spel in Assen

Foto Archief DvhN

Warenhuis Vanderveen in Assen krijgt achthonderd zonnepanelen op het dak. Het streven is om de zonnepanelen dit jaar te plaatsen.

Warenhuis Vanderveen in Assen krijgt achthonderd zonnepanelen op het dak. Het streven is om de zonnepanelen dit jaar te plaatsen.

Het is de bedoeling dat er in het Asser centrum uiteindelijk vierduizend zonnepanelen geplaatst worden, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro. Naast het dak van warenhuis Vanderveen, hebben de initiatiefnemers ook de platte daken van V&D, 't Forum en Hema op het oog, zo zegt Nico Vanderveen van het gelijknamige warenhuis. ,,Maar eerst het dak van Vanderveen, want de andere daken zijn van beleggers. Die zeggen dat ze eerst willen kijken hoe het loopt.”

Asser energiecoöperatie
Mede-initiatiefnemer Tom Verloop hoopt dat dit jaar nog de zonnepanelen geplaatst kunnen worden. ,,Dat is echt ons streven. We hopen ook zeer binnenkort de Asser energiecoöperatie in de benen te hebben. We beginnen met zonnepanelen op warenhuis Vanderveen en hopen daarna uit te kunnen breiden.”

De plannen voor een zonnepaneleninstallatie op het dak van het warenhuis is een van de eerste ideeën voor energieprojecten van Energie Coöperatie Duurzaam Assen. Doel van de eigen energiecoöperatie die Assen krijgt is om energie voor alle inwoners betaalbaar te houden en gelijktijdig energiebesparing te stimuleren.

Iedereen kan bij de coöperatie een aandeel van driehonderd euro kopen, wat gelijk staat aan één zonnepaneel. Meerdere aandelen kopen is mogelijk. De aandeelhouders moeten uit de directe omgeving komen van de installatie. Er zijn zestig leden nodig om te beginnen met het project.

Niet uniek
Volgens Vanderveen is de manier van werken absoluut niet uniek. ,,Er zijn heel veel van dit soort coöperaties in Noord-Nederland, maar nog niet in Assen.” De opgewekte energie wordt geleverd aan Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD), die het weer verkoopt. NLD is een coöperatieve energieleverancier met lokale leden. De eventuele winst gaat weer terug naar de aandeelhouders.

Vanderveen liep al langer rond met het idee om zonnepanelen te plaatsen op de platte daken van panden aan het Koopmansplein. ,,Toen was de tijd nog niet rijp genoeg. Het lukte lang niet om alles administratief rond te krijgen en de kostprijs van de zonnepanelen was toen nog te hoog.”

Klanten van winkels op en rond het Koopmansplein kunnen sparen voor een zonnepaneel, zo is het idee. ,,We denken hierbij aan de AsserPas of aan zegeltjes. Die kunnen klanten inleveren bij de coöperatie, waarna ze een zonnepaneel krijgen.”

Breed
Volgens Vanderveen moet het initiatief breed gezien worden. ,,We praten op gemeentelijk niveau over ontwikkelingen op mondiaal niveau. Op de Klimaattop, vorig jaar december in Parijs, is wereldwijd afgesproken dat de nieuwe manieren om energie op te wekken meer gebruikt moeten worden. Die mondiale afspraken worden zo op lokaal niveau vertaald.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu