Zon, sneeuw en handen uit de mouwen bij NLdoet in Alteveer, Buinen en Lhee. 'Er blijven altijd wel dingen over om te doen'

Anja Beerman, Lisa Huizing en Alisa Beerman (v.l.n.r.) sorteren in de kantine van VV Buinen voetbalkleding.

Anja Beerman, Lisa Huizing en Alisa Beerman (v.l.n.r.) sorteren in de kantine van VV Buinen voetbalkleding. Foto: Hilbrand Dijkhuizen

Stroom aanleggen, voetbalkleding sorteren en systemen maken voor het ophangen van nestkasten. Het was zaterdag weer de dag van NLdoet en dat betekende dat op heel wat plekken in Drenthe de handen uit de mouwen gingen. Een kijkje in Alteveer, Buinen en Lhee.

Klussen voor het nieuwe schaatsseizoen in Alteveer (gemeente Noordenveld)

De leden van ijsvereniging RAS laten zich natuurlijk niet tegenhouden door een beetje sneeuw. Sterker nog, op de ijsbaan in Alteveer (gemeente Noordenveld) lijkt het zaterdag bijna een winterse schaatsdag, maar dan zonder ijs.

Voorzitter Abel Mulder (70) is in zijn nopjes met het winterweer en maakt er een gezellige dag van. Er is koffie, thee, koek en droge worst – „een voorafje voor de borrel straks.” De berenburg en het bier zijn al ingeslagen.

Mulder en negen andere (bestuurs)leden van de vereniging zitten zaterdagochtend niet stil. In groepjes van drie pakken ze de klussen op die ze voor vandaag hebben bedacht. Zo zaagt een groepje dikke planken om de steiger te verbreden die tijdens het schaatsseizoen in het water ligt. Het materiaal is gekocht van de 350 euro die NLdoet ter beschikking heeft gesteld. Ook is een paar mannen druk bezig een keukentje te installeren in het verenigingsgebouw. „Die kregen we gratis, van mensen uit Zuidhorn”, glundert Mulder. Weer een ander groepje legt stroomkabels aan om de parkeerplaats verderop van verlichting te kunnen voorzien.

Waarom RAS meedoet met NLdoet? „Het levert wat geld op en het brengt mensen bij elkaar”, zegt Mulder. „Als wij zomaar op een zaterdag mensen op de been proberen te krijgen, tja... dan zit daar niet de vriendelijke dwang van NLdoet achter. Nu komt het weer in de pers, er hangen hier spandoeken. Daardoor denken mensen: hé, ik wil ook lid worden. Acties als deze hebben ons vorig jaar veertig nieuwe leden opgeleverd.”

In de weer voor voetbalclub Buinen

Op de velden van voetbalclub Buinen wordt niet gevoetbald. Alles is vanwege de sneeuwval afgelast. Toch is het best druk op sportpark De Woerd. Op flink wat plekken steken mensen met een geelzwart hart de handen uit de mouwen. In de splinternieuwe kleedkamers is Michiel Vedder (31) bezig met het ophangen van spiegels, nabij het trainingsveld werken Harm-Jan Beerman (45) en zijn zoon Dennis (13) zich in het zweet om een stukje betegeld terrein vlakker te maken en in de kantine zijn Anja Beerman (52), Lisa Huizing (24) en Alisa Beerman (18) in de weer met het sorteren van voetbalkleding.


„Ik denk dat er dit jaar bij ons een stuk of vijftien mensen meedoen met de actie NLdoet’’, zegt voorzitter Richard Lageman (39). „De actie, die altijd in deze tijd van het jaar wordt gehouden, is voor ons een jaarlijks terugkerend fenomeen. Met vereende krachten maken we dan het sportpark weer netjes voor de tweede seizoenshelft. Natuurlijk, er wordt hier het hele jaar door gewerkt. Maar er blijven altijd wel dingen over om te doen.’’

Op een van de tafels in de kantine, waar vrolijke piratenmuziek uit de boxen schalt, ligt een gloednieuwe defibrillator, een apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. „Die gaan we hier vandaag ophangen. In het dorp hangen op twee andere plekken al dit soort apparaten, maar op het sportpark hoort er ook eentje te zijn’’, zegt secretaris Willy Rutgers (62).

Het sportpark heeft, zo vertelt zij, een heel belangrijke sociale functie in het circa 700 inwoners tellende dorp. En begin april is het groot feest, want dan viert VV Buinen uitgebreid haar 75-jarige bestaan. Er staan tal van activiteiten op het programma en net als bij het 50-jarig bestaan verschijnt er ook bij het bereiken van deze mijlpaal een jubileumboek.

Broedplekken voor de steenuil in Lhee

Het is stil op straat in Lhee, maar opeens klinkt het scherpe geluid van een zaagmachine vanaf een van de erven. Annie uit Dwingeloo is bezig een halfrond stuk uit een houten plank te zagen. „Dit worden uiltjes”, zegt ze. „Gewoon, voor de leuk.”

Samen met haar man Daan, ze willen niet met hun achternaam in de krant, heeft ze zich zaterdagmiddag in Lhee gemeld bij Erwin Bruulsema (40), voorzitter van de Stichting Steenuilenwerkgroep Drenthe. Ze kenden de stichting nog niet, maar wilden tijdens NLdoet graag de handen uit de mouwen steken. „Zo leer je nieuwe mensen kennen. En je leert dingen die je eerder helemaal niet kon”, zegt Annie. „Ik heb nog nooit met zo’n ding staan zagen.” Ze knikt richting de zaagmachine. “Nu kan ik dat wel.”

Tijdens NLdoet wil de Stichting Steenuilenwerkgroep Drenthe zogeheten boombokken in elkaar zetten. Dat zijn houten ophangsystemen waarop nestkasten voor steenuilen aan bomen worden bevestigd. De nestkasten zelf zijn al in elkaar gezet. Ook worden houten uiltjes uitgezaagd, die op markten of evenementen worden verkocht.

„Normaal gesproken hangen de nestkasten aan dikke, horizontale takken”, legt Bruulsema uit. „Maar die takken hangen vaak te hoog om de veiligheid van onze vrijwilligers te garanderen. Daarom hangen we de nestkasten lager op. Aan de stam, of aan de muur van een boerderij. Daar hebben we boombokken voor nodig.”

Bruulsema is blij met de extra handjes die zaterdagmiddag komen klussen. „Het geeft weer wat extra bekendheid aan de stichting. Dit belandt weer op sociale media en in de krant. Alleen maar heel leuk.”