Zo'n tachtig appartementen pal tegenover Wildlands in Emmen

Jorgen Kruit voor het voormalige pand van de Belastingdienst in Emmen. Dit pand wordt gestript om er een modern appartementencomplex van te maken. Foto: DvhN

De voormalige flat van de Belastingdienst tegenover Wildlands in Emmen wordt een appartementencomplex. Mogelijk komen er nog twee of drie lagen bovenop.

De acht verdiepingen tellende flat aan de rand van het Raadhuisplein is gekocht door Saxum & Firmum, het vastgoedbedrijf van Jorgen Kruit (43) uit Zandpol en Leon Peters (46) uit Zwolle.

Het gebouw werd een kleine twee jaar geleden verlaten door de Belastingdienst en was eigendom van een vastgoedonderneming uit Noord-Holland. Het pand wordt vrijwel geheel gestript voordat het wordt omgebouwd tot appartementencomplex. Kruit hoopt hiermee in de loop van volgend jaar kunnen beginnen.

‘Middenin het centrum, aan de rand van het mooiste plein van Emmen’

Het voormalige pand van de fiscus is vooral vanwege de locatie interessant. ,,Het is een fantastische plek om te wonen. Middenin het centrum en aan de rand van het mooiste plein van Emmen’’, zegt Kruit.


De gemeente Emmen is volgens hem enthousiast over de plannen. ,,We nemen een gerenommeerde architect uit Amsterdam in de arm om er echt iets moois van te maken.’’ De gemeente hoopte al langer op herbestemming van de gedateerde in de jaren zestig gebouwde kantorenflat. Zij beschouwt het in 2015 in gebruik genomen Raadhuisplein als een van de pronkjuwelen van Emmen.

Zo’n 80 driekamerappartementen

De flat beschikt nu over zo’n 6000 vierkante meter kantoorruimte. Gaat het licht op groen om er nog twee of drie verdiepingen boven te bouwen, dan telt het pand straks zo’n 80 driekamerappartementen. Al die woningen zullen door Saxum & Firmum worden verhuurd.


Door de bouw van extra bouwlagen, kan de flat volgens Kruit ook architectonisch gezien aantrekkelijker worden gemaakt. ,,Om de eerste etage komt een soort band, zodat het gebouw daar breder wordt. Op de huidige bovenste verdieping willen we twee of drie extra bouwlagen die wat smaller zijn. Op die manier accentueer je het begin en het eind van het appartementencomplex.’’

‘Op begane grond twee winkelruimtes samenvoegen’

De eerste twee verdiepingen worden nu verhuurd in het kader van anti-kraak. Dat blijft zo tot de werkzaamheden beginnen. Op de begane grond zijn drie winkelruimten te vinden, waarvan er eentje wordt gebruikt door de ANWB. De andere twee zijn leeg. ,,Die twee ruimtes worden opgeknapt en samengevoegd’’, zegt Kruit. De centrale entree voor de bewoners van de appartementen komt aan de zijde van het Raadhuisplein.


De fiscus, die is verhuisd naar het voormalige pand van de Topografische Dienst aan het Bendienplein, had vlakbij de flat nog een kantoorgebouw in gebruik. Het gaat om de bovenverdieping van een complex aan de Kleepassage, het gebouw waar op de begane grond onder meer de Bruna is gevestigd. Deze kantoren zijn niet door Kruit en Peters gekocht.

Ook actief in Nieuw-Amsterdam, op locatie Vugteveen

Het Drentse duo is onder meer ook actief in Nieuw-Amsterdam. Daar kochten beide heren in 2017 het complex van het voormalige autobedrijf Vugteveen en het bijbehorende tankstation. Op dit circa 12.000 vierkante meter tellende terrein moet een drie lagen tellend pand met tien appartementen komen. Daarachter staat de bouw van tien twee-ondereen-kapwoningen gepland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu