In spanning wachten op hét moment: zondag is D-day voor de Koloniën van Weldadigheid. Worden ze eindelijk Unesco Werelderfgoed?

Na ruim vijftien jaar zijn de Koloniën van Weldadigheid zondag, zo is ieders verwachting, onderdeel van de lijst van Unesco Werelderfgoed. In Frederiksoord en Veenhuizen wachten ze de beslissing gespannen af.

In het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord wachten betrokkenen het besluit zondag af.

In het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord wachten betrokkenen het besluit zondag af. Foto: Rens Hooyenga

Zowel in Frederiksoord als in Veenhuizen komen de betrokken bestuurders in kleine groepen samen om via de livestream op een beeldscherm de vergadering van de Unescocommissie in de Chinese stad Fuzhou te bekijken. De Koloniën van Weldadigheid zijn, zo is de planning, tussen 13.30 en 15.30 uur aan de beurt. ,,Het is het één na laatste agendapunt voor zondag”, weet Luchiena Lanjouw van de provincie Drenthe. Het hangt mede van het punt ervoor, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, af hoe vlot een besluit over de Koloniën valt.

Livestream in plaats van volksfeest

Voor inwoners van Westerveld heeft de gemeente in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord een kleine studio opgetuigd. Iedereen heeft een brief gekregen over het programma van de middag, aan elkaar gepraat door voormalig RTV Drenthe-presentator en ‘koloniekont’ Andries Ophof.

Met gasten als de burgemeester van Westerveld Rikus Jager praat Ophof naar het beslismoment toe. Ook gedeputeerde Cees Bijl, voorzitter van de stuurgroep van Unesco, is in Frederiksoord aanwezig. Vanuit Frederiksoord wordt ook digitaal contact gezocht met Veenhuizen en de Koloniën Wortel en Merksplas in België.

,,In eerste instantie waren we van plan grote schermen neer te zetten in alle koloniën. Maar we hebben ook nog steeds te maken met covid, dus leek dit ons de beste oplossing”, zegt ambtenaar Bernard Stikfort van de gemeente Westerveld. Al twaalf jaar is hij betrokken bij het dossier. Het voornemen is om de status in september in alle Koloniën van Weldadigheid te vieren. ,,Dat idee hebben we al een tijd, maar het is van covid afhankelijk of en hoe het doorgaat. Daar kan ik nu nog niks over zeggen.” Of hij gespannen is? ,,Nee. Maar na twaalf jaar worstelen mag het nu ook wel eens.”

DVHN Live vanuit Frederiksoord

Dagblad van het Noorden is ook aanwezig in Frederiksoord en praat direct nadat het besluit een feit is met museumdirecteur Peter Sluiter en directeur van de Maatschappij van Weldadigheid Minne Wiersma over de gevolgen van de Unescostatus voor het gebied. DVHN Live is te volgen op de website en via de Facebookpagina van de krant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu