Zonneboeren Borger-Odoorn komen met uniek plan: kies maar, gemeente

Jan Reinier de Jong. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

Maak een poule van zonneboeren. Geef gemeentebesturen een kaart met potentiële zonne-akkers en zeg: ,Kies maar uit waar je ze hebben wilt.’

Het tovermiddel is ontsproten uit het brein van een aantal boeren onder leiding van landbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn. Hij heeft samen met het bedrijf GroenLeven een poule van boeren in de gemeente Borger-Odoorn geformeerd die een deel van hun grond af willen staan voor aanleg van zonneparken. In de gemeente Aa en Hunze komt volgens De Jong ook zo’n poule en daarnaast is in Stadskanaal de interesse van boeren gewekt.

Hoe de poule werkt?

De Jong legt uit: ,,Onze club van boeren in Borger-Odoorn brengt een potentiële oppervlakte van zo’n 350 hectare in de poule. Alleen kansrijke gronden dingen mee. We leggen de bal bij de gemeente neer. Kies maar. Waar wil je de zonneparken hebben?”

En de boeren die buiten de boot vallen dan? Hoe zit het daarmee? De Jong: ,,Stel, de gemeente kleurt de kaart met 50 hectare aan zonnepanelen in. De boeren in kwestie krijgen jaarlijkse vergoeding die marktconform is en enkele duizenden euro’s per hectare bedraagt. De eigenaren van die overige 300 hectare krijgen van GroenLeven een optievergoeding van rond een paar honderd euro per hectare grond. Niemand hoeft zich dus gepasseerd te voelen. Er zijn geen scheve gezichten en de gemeente wordt op maat bediend. In plaats van vergunning aan te vragen voor een door ons uitgekozen stuk land, draaien we het om en leggen de bal bij de gemeente neer. Dat werkt een snelle besluitvorming in de hand.”

Dat laatste is volgens De Jong van cruciaal belang, om aan te kunnen haken in de miljoenendans om zogenoemde SDE-subsidie, waarvan de volgende tranche in maart beschikbaar komt. Bijkomend voordeel is volgens hem dat van begin tot eind GroenLeven de touwtjes in handen heeft. ,,Vaak loopt alles bij zonneparken over steeds weer andere schijven en raak je alle grip kwijt. Welke bouwer neemt het over? Hoeveel geld verdwijnt in handen van investeringsmaatschappijen en energiemaatschappijen? Er kan zo veel geld uit het gebied verdwijnen. Daar is bij deze constructie geen sprake van. Het is heel transparant.”

Uitdagend

De Jong denkt met zijn concept de gemeente Borger-Odoorn op maat te bedienen. Dat stelde onlangs het beleidsplan ‘Zonne-oogst’ vast. Dat voorziet in de aanleg van 2 zonne-akkers van elk 50 hectare en 10 van maximaal 5 hectare voor de periode tot 2020. Wethouder Freek Buijtelaar heeft er nog geen kennis van kunnen nemen. ,,Uitdagend”, luidt zijn eerste indruk. ,,Zoiets heb ik nog niet eerder gehoord. Het klinkt goed. Hier ligt een kans.”

Landbouwer Henk Stuut (55) uit Valthermond is een van de boeren die toekomst in het plan ziet. Van zijn 75 hectare wil hij 15 tot 20 bunder beschikbaar stellen. ,,Een beetje risicospreiding kan voor mij geen kwaad. In mijn bedrijf heb ik geen opvolger, ik heb wat medische problemen en de kosten in de landbouw worden hoger. Door grond beschikbaar te stellen voor zonnepanelen vermindert de werkdruk en creëer ik een mooi basisinkomen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu