Zonnepanelen dobberen straks in zandwinplas bij Beilen

Elders heeft GroenLeven al drijvende zonneparken aangelegd. Foto: GroenLeven

In de zandwinplas aan de Musels bij Beilen komt een drijvend zonnepark en inwoners van Midden-Drenthe kunnen voor de helft eigenaar worden.

Als het aan de ChristenUnie ligt, blijft het niet bij dit project. In de gemeenteraad schudde Henk Heideveld diverse mogelijkheden uit de mouw. In zijn ogen kan ook de VAM-berg in Wijster dienen als decor voor een zonnepark. ,,Niemand heeft er last van en er gaat geen landbouwgrond verloren.’’

PvdA: meer inspraak burgers

Het sparen van landbouwgrond weegt zwaar in de gemeenteraad van Midden-Drenthe. De PvdA wil ook meer inspraak door de bevolking. ,,De VAM-berg is inderdaad een mooie plek, maar niet als je er vlakbij woont’’, reageerde Tineke Posthoorn van de PvdA. Zij kan zich vinden in een omgevingsvergunning voor 30 jaar voor de zandplas aan de Musels, maar wil dat de inwoners in het vervolg nauwer worden betrokken bij grootschalige energieprojecten. Niet alleen als het gaat om deelname in het project, maar ook bij de keuze van de locatie.

Wethouder Jan Schipper (CDA) was blij met de raadsbrede steun voor het plan en de mogelijkheid dat inwoners een coöperatie kunnen oprichten, die voor de helft eigenaar kan worden. Hij ziet in het drijvende zonnepark een ‘vliegwiel’ voor het aanjagen van de verduurzaming in Midden-Drenthe.

Het zonnepark is een initiatief van GroenLeven in samenwerking met Zandexploitatie Drenthe, de eigenaar van de zandplas.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu