Zonnepanelen en overkapping voor passagiers op luchthaven Eelde

In het blauwe deel op de luchthaven Eelde komen de zonnepanelen. Foto GroenLeven

Groningen Airport Eelde krijgt een overkapping voor passagiers om van de terminal naar het vliegtuig te lopen. Op het dak komen zonnepanelen.

De zonnepanelen moeten de luchthaven van stroom voorzien. Nu moeten passagiers nog door de buitenlucht naar het vliegtuig lopen.

Als het regent worden ze nat. ,,Straks kunnen ze droog naar de toestellen lopen”, zegt havenmeester Onno de Jong.

Zonnepark

De overkapping maakt deel uit van een groot zonnepark dat dit voorjaar op Groningen Airport Eelde moet verrijzen. Tussen de huidige start- en landingsbaan en de oude landingsbaan moeten een veld van 77.000 zonnepanelen komen. Het wordt het eerste zonnepark op een luchthaven in Nederland.

De start van de aanleg van de overkapping en het zonnepark staat gepland voor april dit jaar. Ruim drie maanden later moet alles er staan, verwacht De Jong.

Het vliegverkeer zal volgens de havenmeester geen hinder ondervinden van de duizenden panelen. ,,Dat is zorgvuldig uitgezocht.

Goed voor 5500 woningen

GroenLeven uit Heerenveen gaat het zonnepark op de luchthaven bouwen en exploiteren. De panelen op het grasveld van het vliegveld hebben een gezamenlijke capaciteit van bijna 22 megawatt, wat goed is om 5550 woningen van stroom te voorzien.

Problemen om de energie aan het net te leveren, zoals elders in het Noorden verwacht Maarten van de Groot van GroenLeven niet. ,,Wij kunnen de stroom kwijt.”

Nieuws

menu