Zonnepark Coevorden mogelijk snel groter

Zonnepark Coevorden mogelijk snel groter

Het zonnepark dat in Coevorden wordt gerealiseerd op het mislukte bedrijventerrein De Watering, aan de westkant van de N34, krijgt mogelijk snel een uitbreiding.

Het zonnepark dat in Coevorden wordt gerealiseerd op het mislukte bedrijventerrein De Watering, aan de westkant van de N34, krijgt mogelijk snel een uitbreiding.

Op dit moment gaan de plannen uit van 20 hectare. Er lopen gesprekken met een boer die nog eens 28 hectare landbouwgrond heeft in hetzelfde gebied. Als die akkoord gaat, komen ook op die landerijen zonnepanelen te staan.

Om de zonneakker te realiseren hebben verschillende partijen de handen ineen geslagen. EcotecWorld en Solarfields kijken als projectontwikkelaar in het hele land naar plekken waar zonneparken gerealiseerd kunnen worden. Het zijn normaal gesproken concurrenten, maar in Coevorden werken ze samen. Lokale partijen zijn Energiecoöperatie Coevorden en Parkmanagement Coevorden, die bedrijven maar ook inwoners willen overhalen om geld te steken in het project, waarmee een investering van 12 tot 13 miljoen euro is gemoeid. Veel geld moet binnenkomen via subsidies van het Rijk.

Het wordt vooralsnog het grootste zonnepark van Drenthe, maar elders zijn plannen voor nog veel grotere parken. Het gebied van 20 hectare aan zonnepanelen produceert jaarlijks 10 kWh, energie voor pakweg 3000 huishoudens. Wethouder Jeroen Huizing (CDA) benadrukte bij de presentatie van de plannen nog eens dat deze capaciteit niet uitgeruild kan worden met wat windmolens opleveren. Coevorder raadsfracties hadden de hoop dat met zonneparken er minder windmolens gebouwd hoeven te worden. ,,De minister was daar heel duidelijk in: dat kan niet. Hij heeft zowel wind- als zonne-energie nodig om doelstellingen te halen.''

De gronden voor het zonnepark worden op dit moment nog verhuurd. Begin volgend jaar worden zonnepanelen geplaatst. De gemeente Coevorden verhuurt de gronden voor twintig jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu