Zonnepark Sleen komt stap dichterbij; omwonenden verliezen zaak bij Raad van State

Foto: Pixabay

De aanleg van een elf hectare groot zonnepark aan de Haarstdiek en de Zetelveenweg in Sleen komt dichterbij. De Raad van State in Den Haag veegde donderdag bezwaren van omwonenden van tafel.

Bewoners stapten twee weken geleden naar de rechter, omdat zij vreesden dat met de komst van de zonnepanelen hun woongenot negatief zou worden beïnvloed.

Maar daar kan volgens de rechter geen sprake van zijn, omdat de gemeente Coevorden een omgevingsvergunning aan Solar Proactive Holding uit Tynaarlo heeft verleend, waarin ook landschappelijke inpassing wordt geëist. Zo is de afstand van de woningen tot het zonnepark zo’n 150 meter.

Maximale hoogte zonnepanelen aangepast

Daarbij komt dat de gemeente drie jaar terug al op dezelfde locatie toestemming voor de aanleg van een zonnepark had gegeven. Die ketste af en kon vorig jaar wel door Solar worden ingevuld. Die vergunning stelt dat de maximale hoogte van de panelen niet maximaal 2.50 meter, maar 1.50 meter moet zijn.

Het park komt nabij de rioolwaterzuivering van Vechtstromen, tussen de Jongbloedvaart, nieuwbouwwijk Broekveld en de Haarstdiek in. Het krijgt een capaciteit voor 2500 huishoudens, waarmee zowat het hele dorp zou kunnen worden voorzien van elektriciteit. Vooral vanuit Broekveld klonk protest tegen het park.

Volgende stap is de bodemprocedure die de Raad van State over een paar maanden behandelt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu