Zonneroute langs A37 tussen Klazienaveen en Hoogeveen

Rijkswaterstaat onderzoekt de mogelijkheid om van de A37 een zonneroute te maken. Met zonnepanelen als geluidswallen en vangrails.

Artist impression van Posad spatial strategies.

Artist impression van Posad spatial strategies.

Over afzienbare tijd sieren zonnepanelen mogelijk de A37. Als het aan Rijkswaterstaat ligt, wordt de snelweg tussen Klazienaveen en Hoogeveen de zonneroute van Nederland.

Vijfhonderd voetbalvelden

Het is de bedoeling dat langs de snelweg, een traject van 43 kilometer, zonnepanelen komen op vangrails, geluidswallen en bermen. Bij de knooppunten worden in de klaverbladen zonnevelden aangelegd.

In totaal gaat het om 300 hectare aan zonnepanelen, dat zijn zo’n 500 voetbalvelden. Die moeten naar schatting energie opleveren voor tussen de 30.000 en 60.000 huishoudens.

De rijksdienst voor het beheer van wateren, dijken en wegen heeft drie stedenbouwkundige ontwerpbureaus opdracht gegeven, onderzoek te doen naar de mogelijkheden van de A37 als zonneweg. Daarbij moet rekening worden gehouden met het landschap.

Landschap

,,Bij ons ontwerp zie je alle overbodige elementen van de snelweg langzaam verdwijnen’’, zegt Han Dijk van Posad spatial strategies uit Den Haag. ,,We proberen met de panelen het uitzicht van het Drents landschap te versterken.’’

Studio Marco Vermeulen uit Rotterdam probeert dat met zonnepanelen die dezelfde kleur hebben als de achtergrond. ,,Zodat de panelen zich aanpassen aan het achterliggende landschap’’, zegt Marco Vermeulen, die ook in de race is om het oude dierenpark in Emmen nieuwe invulling te geven.

Het project langs de A37 geldt als een proef. Maar volgens Vermeulen zijn de A6 en A58 ook in beeld om een zonneweg te worden. Met de zogeheten zonneroutes wil Rijkswaterstaat zijn doelstelling bereiken om in 2030 over een energieneutraal wegennet te beschikken.

Mogelijkheden

Naast plannen die op de korte termijn uitgevoerd kunnen worden, hebben de ontwikkelaars ook naar de toekomst gekeken. Zo ziet Posad spatial strategies mogelijkheden voor een rijstrook die elektrische auto’s voorziet van stroom.

Het is nog onduidelijk of Rijkswaterstaat de plannen daadwerkelijk gaat uitvoeren. ,,Naar verwachting krijgen we eind januari meer duidelijkheid over het vervolgtraject’’, zegt Vermeulen.

De derde projectontwikkelaar, IAA uit Enschede en Amsterdam was niet bereikbaar voor een toelichting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu