Zoon Wout van het pleeggezin Mulders: Willeke had het goed bij ons

Willeke Dost. Foto: Wout Mulders

Het beeld dat de vermiste Willeke Dost het slecht had bij de familie Mulders roept reacties op. Wout, de oudste zoon van het pleeggezin, zegt tegen DvhN dat het 15-jarige meisje het goed had bij hen. Een ander pleegkind, Klaas, bekent dat de opvang in Koekange zijn leven redde. De zesdelige serie over het in 1992 spoorloos verdwenen meisje krijgt vrijdag en zaterdag een onverwacht vervolg.

De verdenking van betrokkenheid van de Mulders is in de 27 jaar na de vermissing nooit weggeweest. Omdat nog steeds onbekend is wat precies is gebeurd en elk bewijs ontbreekt, wordt gedacht dat op de avond voor Willeke verdween iets in het pleeggezin is gebeurd. Familieleden zouden lichaam en sporen hebben weggewerkt.

Wout Mulders reageert voor het eerst uitgebreid op de beschuldingen. Hij laakt de berichtgeving over het mysterie en vindt dat het gezin vogelvrij is verklaard. Ook heeft hij geen goed woord over ‘sensatiezoekers’ die bij hun boerderij aan de Koekanger Dwarsdijk illegaal gaan graven. ,,Ze worden zelfs toegejuicht.''

Zijn ouders kunnen zich niet meer verdedigen. Vader Piet overleed in 2006 en moeder Herna is dementerend. De andere twee kinderen, Mieke en Bart, willen geen contact meer met de media. Wout verweert zich en weerspreekt onder meer het verhaal dat de pleegkinderen er puur voor het geld waren.

'Mijn ouders hebben haar goed verzorgd'

Ook bestrijdt hij de geruchten dat Willeke in de douche begluurd werd. Hij wil tevens het beeld nuanceren dat ze een ‘zielig meisje’ was dat het slecht had bij de ‘boze stieffamilie’. ,,Mijn ouders vingen haar op omdat bijna niemand anders dat kon. Ze hebben haar goed verzorgd. Wij kregen zelf ook een goede opvoeding en ik ben trots op mijn vader en moeder.''

Wat met het meisje is gebeurd is ook hem een raadsel. Zijn theorie is dat ze met iemand is meegegaan, al ontbreekt ook daarvoor ieder bewijs.

'Bijna zeker dat de Mulders niks met de verdwijning te maken hebben'

Het verhaal van een ander pleegkind, Klaas, ondersteunt het beeld van de oudste zoon. De jongen woonde van 1985 tot en met 1987 in Koekange. Hij zegt tegen DvhN dat het pleeggezin zijn leven redde. Na een slechte jeugd en een paar jaar internaat kwam hij bij de Mulders. Hij werd met open armen ontvangen door pleegouders Piet en Herna. ,,Ze zeiden: 'Als je wilt is dit jouw thuis’. Eindelijk had ik het idee dat ik er mocht zijn."

Hij is voor 99,9 procent overtuigd dat de familie Mulders niks met de verdwijning te maken heeft gehad: ,,Ook omdat ik nooit heb meegemaakt dat iemand van hen gewelddadig of agressief was.’’ Klaas, die niet met zijn volledige naam in het verhaal wil, heeft last van het ‘hele circus’ rond de verdwijning. ,,Het is kwalijk hoe de Mulders behandeld zijn. Zij zijn bijna vernederd door mensen en in de pers. Het heeft hun leven wel vernield.’’

Lees zaterdag vanaf 08.00 uur op deze website een extra aflevering van de longread Het meisje dat spoorloos verdween

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu