Zorgduo De Buurtzuster koopt zaak deels af bij curator voor ruim twee ton

Het echtpaar dat leiding gaf aan thuiszorgorganisatie De Buurtzuster uit Roden heeft deels geschikt met de curator. Marriëtte en Gerard Brouwer betalen ruim twee ton.

Het voormalige Zuidlaarderhout in Zuidlaren.

Het voormalige Zuidlaarderhout in Zuidlaren.

Het echtpaar was voor de rechter gedaagd door curator Jeroen Reiziger. Nu zij voor 211.500 euro met hem hebben geschikt, is dat juridische proces afgewend. Inmiddels hebben de Brouwers 50.000 euro overgemaakt. Zij hebben tot dinsdag de tijd om de overige 161.500 euro over te boeken om de dagvaarding teniet te doen.

Streep eronder

De Brouwers sluisden ruim zeven ton van de rekening van De Buurtzuster naar hun eigen rekeningen en die van andere bv’s. Met de schikking wordt daar nu goeddeels een streep onder gezet.

Het zorgechtpaar gaf tot eind 2018 leiding aan De Buurtzuster uit Roden, een organisatie waar 126 mensen werkten. Naast thuiszorg leverde De Buurtzuster ook de verzorging van zo’n 25 mensen met dementie in woonzorgcentrum Zuidlaarderhout in Zuidlaren. Er waren plannen voor een woonzorgcentrum in Hotel Braams in Gieten. Beide panden zijn inmiddels verkocht.

Er bleek veel mis bij de organisatie. Personeel werd soms te laat betaald en De Buurtzuster heeft nooit een serieus toezichthoudend orgaan gehad waardoor de Brouwers vrij spel hadden. Het pand in Zuidlaren bleek eveneens brandgevaarlijk.

Curator Reiziger is van oordeel dat Marriëtte en Gerard Brouwer onbehoorlijk bestuur kan worden aangewreven. Het is een van de belangrijkste redenen waarom de thuiszorgorganisatie omviel. Reiziger legde uiteindelijk voor miljoenen euro’s beslag op hun bezittingen.

Vastgoedpoot wel gedagvaard

Dat bleek weinig zin te hebben, valt op te maken uit het meest recente faillissementsverslag. Daarin staat dat ‘het bereiken van de regeling mede is ingegeven door het feit dat de beslagen nauwelijks doel hadden getroffen, afgezien van het beslag op een vakantiehuis’.

Het zorgduo is niet helemaal van de zaak af. Hun vastgoedpoot - BroGeMa Real Estate - is in een aparte procedure alsnog gedagvaard. Curator Reiziger eist 334.333 euro terug van het bedrijfje van de Brouwers, maar het echtpaar betwist dat. De curator heeft daarom beslag gelegd op de overwaarde van de verkoop van Hotel Braams in Gieten (269.605,98 euro).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu