Zorgen bij Nederlandse boeren over lockdown in Duitsland

Foto: ANP

Boeren en tuinders die aan de horeca leveren maken zich grote zorgen over de afzet van typische horecaproducten zoals fritesaardappelen en kalfsvlees. Dat laat landbouworganisatie LTO Nederland weten.

De ondernemers werden al geraakt door de sluitingen in Nederland en de problemen zijn groter geworden met de lockdown in Duitsland, de grootste exportmarkt.

Eerder deze week vroeg LTO het kabinet om steun, onder meer omdat de afzet naar de horeca voor een deel is weggevallen.

De schade voor Nederlandse kalverhouderijen werd geschat op 50 tot 70 miljoen euro voor heel 2020, maar dat was nog voordat de Duitse lockdown bekend werd gemaakt. De akkerbouwers, met name de aardappeltelers, houden rekening met een schade van 42 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Invriezen

,,Kalfsvlees kan worden ingevroren tot de vriezers vol zitten, maar zover zijn we nog niet’’, zegt een woordvoerder van LTO. Fritesaardappelen die niet worden verkocht, worden onder meer gebruikt als voer voor koeien.

Rosékalverhouders luidden eerder deze week al de noodklok. Zij dreigen dubbel geraakt te worden door de crisis omdat ze niet in aanmerking komen voor een financiële compensatie.

Bijna de helft van alle kalverhouders, ongeveer zeshonderd bedrijven, is rosékalverhouder. Het merendeel daarvan heeft geen vast contract met een slachterij. Daarin verschillen ze van hun collega’s die blankvleeskalveren houden.

Sinds het coronavirus in Nederland is, zijn de verliezen bij deze groep opgelopen naar 100.000 tot 300.000 euro per gezinsbedrijf.

Woensdag werd besloten dat Duitsland voor een maand deels op slot gaat. Bars en restaurants moeten tot eind november dicht, net als onder meer fitnessstudio's, theaters en bioscopen. De afgelopen dagen loopt het aantal coronabesmettingen in het land steeds sneller op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu