Zorgen over droogte op de Hondsrug, waterschappen zetten alles op alles om water vast te houden

Nu het neerslagtekort oploopt naar recordhoogten, stellen waterschappen alles in het werk om water vast te houden. Dat gaat, maar de Hondsrug is een zorgenkind.

SWaterschappen maken zich zorgen over de aanhoiudende droogte Hiereen beeld van stofwolken op akkers tussen Loppersum en Bedum

SWaterschappen maken zich zorgen over de aanhoiudende droogte Hiereen beeld van stofwolken op akkers tussen Loppersum en Bedum Foto: Eric Nederkoorn

De buien die gisteren over het land trokken, moeten voor agrariërs en natuurbeheerders voelen als een druppel op een gloeiende plaat. Door het zeer droge voorjaar is het neerslagtekort bijna overal in Nederland opgelopen tot rond de 120 millimeter of zelfs meer.

In het zuiden van het land hebben waterschappen al sproeiverboden afgekondigd. Dit is in Groningen en Drenthe tot nu toe nog niet nodig geweest, maar sommige grondeigenaren zijn ook in ons gebied door de droogte niet in staat om hun land te beregenen.

Zorgen over droogte op de Hondsrug

Dit geldt vooral wie op de Hondsrug zit. Hogere zandruggen zijn voor de water compleet afhankelijk van regenval, omdat waterschappen - in dit geval Hunze en Aa’s en Vechtstromen - niet in staat zijn om water in het gebied te brengen. ,,We zien op de Hondsrug zeer lage waarden in de grondwaterstanden voor de tijd van het jaar”, zegt Martin Hilverink, van waterschap Vechtstromen. ,,Het gebied begint ons wel een beetje zorgen te baren.”

Het huidige neerslagtekort (verschil tussen neerslag en verdamping) is groter dan in mei 1976, het droogste jaar ooit gemeten. De afgelopen 30 dagen viel er in Hoogeveen 16,3 millimeter regen, waar 54,9 gemiddeld is.

De waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa’s en en Vechtstromen maken een onderscheid in delen van hun gebied waar ze door bemaling wel en waar ze niet extra water in kunnen brengen. Voor de delen waar dit wel kan is er eigenlijk geen sprake van een probleem, laten de waterschappen weten. De gemalen hoeven ondanks de droogte nog lang niet op volle kracht te draaien.

Op sommige plekken kan niet beregend worden

Boeren en andere grondeigenaren moeten bij de waterschappen een melding doen als ze willen beregenen. Noorderzijlvest kreeg in maart 2 meldingen, in april 99 en tot medio mei 29. Van een sproeiverbod is nog geen sprake, maar in de praktijk kan het wel zo zijn dat sommige grondeigenaren niet in staat zijn om te beregenen.

Dit komt omdat op grote delen van de Hondsrug de zogenoemde beregeningsregeling geldt: zo lang er nog water stroomt over de stuw langs het land, mag er voor beregening gebruik worden gemaakt van dit water. Stroomt het water hier niet, dan mag het water niet gebruikt worden voor beregening. Op plekken zal dit zeker het geval zijn, denkt het waterschap.

De waterschappen doen hun best het water dat wel in hun gebied is, zoveel mogelijk vast te houden. Planten worden daarom tijdelijk niet uit het water gehaald en er wordt een beroep gedaan op andere eigenaren van waterwegen om dammetjes op te werpen, bijvoorbeeld met waterzakken. ,,Samen moeten we kampioen water vasthouden worden”, aldus Hilverink.

Blauwalg en botulisme liggen op de loer

Wat de waterschappen naast de droogte bezighoudt, is de kwaliteit van het water. Door de vele zonuren en het gebrek aan nieuwe aanvoer liggen blauwalg en botulisme op de loer. In de Grote Rietplas en Bargerhoek bij Emmen wordt zwemmen afgeraden. Ook in vijvers loopt de waterkwaliteit achteruit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu