Plan voor landgoed met villa en 34 luxe woningen in Nieuw-Roden: Omwonenden vrezen verkeersproblemen (en ze vragen zich af waarom het aantal huizen niet omlaag kan)

Op deze plek langs de Terheijlsterweg in Nieuw-Roden moeten woningen en een landgoed met villa verrijzen. Foto DVHN Archief/Rens Hooyenga

Omwonenden zijn bezorgd over het plan Zuidpoort Terheijl in Nieuw-Roden. Er moet een landgoed met villa en 34 woningen verrijzen.

Aan aantal bewoners, verenigd in de belangenvereniging Zuidpoort Terheijl, vreest bebouwing van een deel van een groenstrook en problemen met verkeersafwikkeling. Verder vragen ze zich af waarom het aantal van 34 luxe woningen niet lager kan.

,,Toen wij hier bouwden, waren we verplicht rekening te houden met de omgeving. De bebouwing moest vloeiend overgaan in het landschap. Het lijkt of dit niet geldt voor het nieuwe plan”, zegt Joop Bosch van de belangenvereniging.

Brief

In een brief aan de gemeenteraad laat de vereniging weten dat als de verkeersafwikkeling via de Terheijlsterweg veiliger wordt gemaakt en een deel van de groenstrook met sintelpad wordt gehandhaafd, de procedure voor het plan aanzienlijk sneller kan verlopen.

Initiatiefnemer van Zuidpoort Terheijl is Zuidersma Vastgoed. Dat is eigenaar van zo’n 75 procent van de 10 hectare grond waarop het plan gerealiseerd moet worden. De overige grond is van de gemeente Noordenveld.

Eigenaar Gerlof Zuidersma woont in het plangebied aan de Terheijlsterweg en had er zijn bedrijf Zuidersma Fourages. Dat verkocht hij in 2011 aan veevoederfabrikant De Heus. Sindsdien is Zuidersma actief in het vastgoed.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Akkerbouwland

De grote loodsen van het fouragebedrijf staan nog overeind en maken in het nieuwbouwplan plaats voor woningen. Ook op een strook akkerbouwland naast het bedrijf staan huizen gepland. Zuidersma wil van het overige deel een landgoed maken met een villa waar hij gaat wonen.

Een oude vervallen boerderij wordt herbouwd tot informatiecentrum en stal voor de Schotse hooglanders en schapen die het landgoed begrazen. Het landgoed wordt deels voor het publiek toegankelijk.

Sanering bedrijfsloodsen

De gemeente Noordenveld wil meewerken aan het plan Zuidpoort Terheijl. Het biedt een oplossing voor de sanering van de bedrijfsloodsen van Zuidersma en een deel van het landgoed kan gebruikt worden als waterberging. Onlangs stelde de gemeenteraad 40.000 euro beschikbaar om de plannen nader uit te werken en een nieuw bestemmingsplan voor het gebied op te stellen.

Zuidersma Vastgoed heeft voor het project bureau BA32 uit Leek in de arm genomen. Dat heeft drie varianten voor plan uitgewerkt en voorgelegd aan gemeente en omwonenden. Dit moeten leiden tot het definitieve plan. Dat ligt er nog niet. Wanneer de eerste schop de grond in gaat is nog niet duidelijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu