Zorgen over vernielingen bij melkveehouders in Drenthe en Groningen

Veebedrijven liggen vaak afgelegen, waardoor ze een relatief hoog risico lopen op bezoek van onverlaten. Foto: Andre Weima Fotografie

Boeren zijn kwetsbaar voor vernielingen en huisvredebreuk. Forum voor Democratie vindt dat de provincie extra veiligheidsmaatregelen moet treffen.

Een melkveehouder in Elp (Midden-Drenthe) wachtte in augustus een onaangename verrassing toen hij ‘ s avonds thuiskwam van een bezoek. Drie mannen hadden zich toegang tot zijn boerderij verschaft en daar vernielingen aangericht. Een pomp bij de melktank was onklaar gemaakt, waardoor de melk onbruikbaar was. De schade zou 8000 euro bedragen. De boer trof de daders nog aan. Twee wisten te ontkomen, een is overgedragen aan de politie.

Melktank bij boerderij in Oldekerk

In dezelfde maand vond in Oldekerk (gemeente Westerkwartier) een soortgelijk incident plaats. Onverlaten hadden de melktank opengezet, waardoor alle melk wegstroomde.

De fractie van Forum voor Democratie in de Staten van Drenthe kwam het nieuws uit Elp ter ore tijdens een werkbezoek. „De boer wil liever niet in de publiciteit, maar wil wel graag dat we aandacht aan deze zaak besteden”, zegt fractievoorzitter Hendrikus Velzing van Forum. Omdat er alleen sprake is van vernielingen en de daders kennelijk niet op geldelijk gewin uitwaren, vreest hij dat activisten met een politiek motief het gemunt hebben op vooral melkveehouders. Hij vraag het provinciebestuur om aanvullende maatregelen te nemen, zoals meer onderzoek naar de motieven van de daders, meer surveillance en schadevergoeding aan de boeren.

Jan Bloemerts van LTO Drenthe is bekend met de vernielingen in Elp. De impact van een dergelijk incident is volgens hem groot. Hij ziet echter geen tendens van toenemende vernielingen. Boerderijen zijn volgens hem wel kwetsbaar, omdat je er bij donker relatief gemakkelijk kunt inbreken en ook weer snel kunt verdwijnen. „In het Zuiden zie je daarom al dat boeren meer maatregelen nemen, zoals het plaatsen van hekken en het inhuren van beveiliging. Maar dat zie ik hier niet gebeuren.”

Niet alleen melkveehouders worden soms getroffen door rare vernielingen, zegt Bloemerts. „Dit gebeurt ook bij andere bedrijven, helaas. Ik zie geen tendens dat mensen het hier speciaal op boeren gemunt hebben.”


Nieuws

Meest gelezen

menu