Zorgen en vragen in raad Assen over ambities en Regionale Energiestrategie

Zonnepark. Foto: Marcel Jurian de Jong

Bij gemeenteraad van Assen leven veel zorgen en vragen over de eigen ambities binnen de Regionale Energiestrategie Drenthe en de RES zelf.

,,We zijn er nog lang niet uit en ik ben benieuwd wat de komende weken nog gaan brengen.’’

Met die alles zeggende woorden sloot voorzitter Greta Netjes donderdagavond de ruim tweeënhalf uur durende consulterende vergadering over de concept-RES af. Assen is er nog lang niet uit.

Assen zet in op zon

De twaalf Drentse gemeenten hebben ieder voor zich een plan van aanpak opgesteld hoe zij de komend jaren een bijdrage gaan leveren aan alternatieve energieopwekking. De plannen worden samengevoegd in een regionale aanpak, de RES.

Assen kiest voor zonne-energie en heeft daarbij ook al de nodige stappen (honderd hectare aan zonneparken) gemaakt. Een aantal zonneparken is gerealiseerd - vuilstort Ubbena - of in voorbereiding (Zandwinplas Ubbena, Assen-Zuid).

80 hectare zonnepanelen op bedrijfspanden

Op grote daken van bedrijfspanden wil de gemeente nog eens 80 hectare zonnepanelen realiseren. De gemeente zet daar groot op in, maar volgens een aantal fracties is de constructie van veel platte daken helemaal niet geschikt om er zonnepanelen op te plaatsen.

Bert Homan (VVD): ‘’Het gaat om een enorme hoeveelheid energie die zo opgewekt moet worden. De grote vraag is of dat wel kan, want vaak zijn die daken slechts berekend op de noodzakelijke belasting van regen en sneeuw.’’ Ook Henk Santing (Stadspartij Plop) wees er op dat de technische staat van de daken eerst maar eens moet worden onderzocht.

Boekhoudersmentaliteit

Dat de plannen voorzien in meer opwekking dan van overheidswege wordt gevraagd, zit het CDA niet lekker. ,,Je moet niet op voorhand alles weggeven’’, zei Ronald Witteman. Dat leverde hem van GroenLinks (GL) het verwijt van boekhoudersmentaliteit op. ,,We moeten nu zo veel mogelijk doen en onze verantwoordelijkheid nemen,’’ reageerde Hans Marskamp.

Verantwoordelijkheid zou de provincie ook wat meer moeten nemen. Althans in de regievoering wanneer gemeenten er onderling niet uitkomen, vindt Marskamp. Een aantal fracties is daar weer juist heel huiverig voor. Zij willen zelf blijven beslissen over de aanpak van alternatieve energie.

Geen onderzoek gedaan

Voor ChristenUnie, D66 en GL zijn de plannen prima uitvoerbaar. Zij twijfelen niet aan de woorden van wethouder Karin Dekker (GL) dat 80 hectare zonnepanelen op de platte daken van bedrijfspanden realistisch is. Andere partijen zijn daar minder zeker van want, zoals Homan het zei: ,,Er is geen onderzoek naar gedaan.’’.

De VVD verbaast het dat Drenthe een bod heeft neergelegd dat veel groter is dan wat er wordt gevraagd door het rijk. ,,Dat is geen richting die wij handig vinden. Mede omdat dit grote gevolgen heeft voor ons landschap. En dat is economisch gezien wel ons grootste kapitaal voor onze toeristische sector. Dat mag niet in gevaar komen vinden wij en dat gebeurt nu wel.’’

De raad neemt over enkele weken een besluit over het voorstel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu