Zorghandje voor elk personeelslid van zwaar door corona getroffen verpleeghuis De Omloop in Norg

Verpleegkundige Iefke spelt haar zilveren zorghandje op. Foto: Marcel J. de Jong

De ene medaille is van metaal, de andere van porselein. Medewerkers van De Omloop in Norg kregen maandagmiddag een ‘zorghandje’. Een waardering voor hun inzet in het zwaar door corona getroffen verpleeghuis.

Iefke Meijer loopt niets vermoedend de entree van verpleeghuis De Omloop binnen voor haar avonddienst. In hal wacht locatiemanager Clariska Brantsma haar op. ,,Iefkeeee, kun je even komen.” Iefke doet haar jas uit en legt die met haar tas op een stoel.

De verzorgende individuele gezondheidszorg is een van de veertig personeelsleden van De Omloop die in het zonnetje gezet wordt. Op de fruitschaal die locatiemanager Brantsma vasthoudt, liggen veertig kleine enveloppes met daarin een verrassing. Een plat handje van metaal, 5 centimeter lang. Ze zijn allemaal verschillend, de één heeft zilveren nagels, de ander is bruin geëmailleerd.

Enveloppe

Iefke haalt een zilveren handje met gegrafeerde nageltjes uit de enveloppe. Er zit een lintje aan en ze speldt het handje meteen op haar blauwe werkblouse. ,,Het is een blijvende herinnering aan de bijzondere periode die we hier hebben meegemaakt en waar we samen doorheen zijn gekomen. Zie het als dank voor het werk dat je verzet hebt de afgelopen periode en je bent zelf ook ziek geweest”, vertelt Clariska Brantsma aan haar.

Iefke heeft het zwaar voor de kiezen gehad. Ze maakt de eersten van de veertien coronadoden in De Omloop mee. ,,Ik hielp een bewoonster naar de wc, daar zakte ze in elkaar. Ik heb haar met een collega op bed gemaakt. ‘s Avonds overleed ze. Dat heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Ik kon er niet van slapen, het ging zo snel.”

Zelf ook besmet

Tot overmaat van ramp raakte Iefke zelf ook besmet met het coronavirus, net als veertien collega’s van het verpleeghuis in Norg. Ze moest thuis in quarantaine. ,,Op een gegeven ging het niet goed met mij en moest ik naar het ziekenhuis. Daar ben ik onderzocht. Gelukkig hoefde ik niet te blijven. Waarschijnlijk was het een combinatie van zorgen over De Omloop en mijn besmetting. Dat gaf veel stress. Maar ik ben er goed uitgekomen. En mijn gezin ook, alleen ik ben positief getest.”

Inmiddels werkt Iefke weer op De Omloop. De medaille vindt ze prachtig. ,,Een heel goed initiatief. Ik zie het als een stukje waardering.”

Overgewaaid uit het buitenland

De handmedal (handmedaille) is overgewaaid uit het buitenland en bestaat sinds april toen de coronacrisis flink om zich heen greep. Ruim 3000 kunstenaars werken er aan mee en inmiddels is aan medewerkers van ruim 300 ziekenhuizen en andere zorginstellingen over de hele wereld zo’n handje toegekend.

In Nederland zijn dat er zeven en De Omloop is de enige zorginstelling in het Noorden die de erkenning is toegewezen. Het verpleeghuis in Norg staat in een illuster rijtje met onder meer het OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) in Amsterdam, het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg/Waalwijk en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Deze ga ik met trots dragen

Lucia Wieringa draait ook avonddienst en ook zij wordt overvallen door locatiemanager Clariska Brantsma. ,,Oh, wat mooi”, zegt Lucia als ze het handje heeft uitgepakt. ,,Deze ga ik met trots dragen.”


Nieuws

Meest gelezen

menu