Zuidlaren moet het definitief zonder 'rondweg' doen, besluit de raad. Wethouder krijgt wel budget om ontsluiting nieuwe wijk (Laarhove) te laten onderzoeken

De nieuw te bouwen woonwijk aan de achterkant van het terrein van de voormalige Prins Bernardhoeve in Zuidlaren zal Laarhove gaan heten. Inwoners van het dorp konden ook kiezen voor De Lodewijk.

Het gemeentehuis van Tynaarlo.

Het gemeentehuis van Tynaarlo. Foto: Marcel Jurian de Jong

Een meerderheid van de tweehonderd stemmers koos echter voor Laarhove, volgens de straatnamencommissie een naam die ‘een brede, stijlvolle associatie oproept, waaronder het beeld van een mooie landelijke woonomgeving’.

Het was derhalve niet verrassend dat de gemeenteraad kort na deze mededeling van wethouder Pepijn Vemer (D66) definitief een streep zette door onderzoek naar een rondweg voor Zuidlaren.

Onderzoek naar ontsluiting nieuwe wijk

Twee weken geleden bleek al dat het gros van de raad, net als insprekers uit het dorp, niets ziet in een rondweg door het dorp en evenmin in nader onderzoek naar ‘maatschappelijke en ruimtelijke effecten van een rondweg’ door en langs het dorp.

Dat was destijds tegen het zere been van wethouder René Kraaijenbrink, die voorafgaand aan het definitieve besluit duidelijk maakte dat hij wel vaart wil blijven maken met de ontwikkelingen in Zuidlaren. Hij overtuigde de raad om wel 25.000 euro beschikbaar te stellen voor onderzoek naar de ontsluiting van de nieuw te bouwen wijk.

‘Tynaarlo’s got talent’

VVD diende een wijzigingsvoorstel in waar dat bedrag niet in stond, het CDA een voorstel waar wel 25.000 euro in was opgenomen.

,,Ik zou bijna zeggen Tynaarlo’s got talent ’’, grapte zelfbenoemd jurylid Kraaijenbrink. ,,Die 25.000 euro hebben we nodig om door te stomen. Ik hoop dat de raad zo slim is om daar voor te kiezen.’’

Die laatste woorden waren tegen het zere been van Koos Dijkstra (PvdA), die zei dat de wethouder moet ophouden met het kwalificeren van de besluiten van de raad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu