Zuidlaren krijgt nieuwe sporthal en zeven nieuwe schoolgebouwen

Zuidlaren staat aan de vooravond van een ingrijpende sloop- en nieuwbouwoperatie. Het dorp krijgt zeven nieuwe schoolgebouwen en een fonkelnieuwe sporthal.

Waarschijnlijk kan Mats Schuiling (in de touwen) over enkele jaren sporten in een fonkelnieuwe sporthal in Zuidlaren.

Waarschijnlijk kan Mats Schuiling (in de touwen) over enkele jaren sporten in een fonkelnieuwe sporthal in Zuidlaren. Foto: Corné Sparidaens

Wethouder Hans de Graaf (ChristenUnie) heeft hierover afspraken gemaakt met de betrokken schoolbesturen en de sportverenigingen. De gemeenteraad praat op 27 oktober over de plannen. Eigenlijk lag er al langer een plan voor deze nieuwbouwoperatie , maar de onvoorziene sluiting van de vestiging van het Harens Lyceum in Zuidlaren, gooide roet in het eten. Daarmee verdween een belangrijke gebruiker van de sportvoorzieningen.

Geen campus op de Wenakkers

Vandaar dat de gemeentelijke plannen zijn gewijzigd. Het plan om een soort sport- en onderwijscampus te realiseren op de Wenakkers, is van tafel. In plaats daarvan komt er op de plek van de huidige sporthal De Zwet in de wijk een nieuwe hal. Daarnaast komt nog een metahal , een hal met wanden van textiel. Verder komt hier nog een sportveld, zodat de locatie toch een soort campus wordt. Aan de Julianalaan en de Goudenregenlaan komen twee kleinere gymlokalen.

De gemeente zet wel de geplande renovatie van het sportcomplex van FC Zuidlaren op de Wenakkers door. De velden van de voetbalclub zijn in slechte staat. FC Zuidlaren krijgt onder meer nieuwe hoofd- en trainingsvelden en de beregeningsinstallatie wordt vervangen. Verder komt er geld voor een nieuwe lichtinstallatie en renovatie van de kleedkamers.

Schoolgebouwen zijn verouderd

Voorts krijgen alle zeven scholen in het dorp een nieuw gebouw. Dat is volgens De Graaf hard nodig, omdat de gebouwen nu veelal verouderd zijn. De scholen moeten nu aan de slag om met elkaar een bouwplan te maken. „Dat is nog een klus, want veel scholen krijgen nieuwbouw op hun bestaande locatie. Dit betekent dus dat de kinderen tijdelijk elders les moeten hebben. Hiervoor hebben wij onder andere het schoolgebouw van het Harens Lyceum beschikbaar.”

Met de nieuwbouwplannen is 30 miljoen euro gemoeid. Is dat wel verantwoord nu de gemeente moet bezuinigen op zorg en ondersteuning? „De nieuwbouw is gewoon nodig”, zegt De Graaf. „Kinderen moeten in goede gebouwen les krijgen, de gemeente is verplicht daarvoor zorg te dragen. Ook sport is een belangrijke voorziening. Wanneer de nieuwbouw er staat, kunnen we weer 40 jaar vooruit. En we hebben het geluk dat de rente laag is. We krijgen bijna geld toe als we lenen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu