Albert Haar uit Zuidwolde krijgt Zilveren Anjer (maar moet nog even wachten op de uitreiking door prinses Beatrix)

Albert Haar krijgt uit handen van Jetta Klijnsma de zilveren anjer van Prins Bernhard Cultuurfonds bij hem thuis uitgereikt. Foto: Marcel J. de Jong

Albert Haar uit Zuidwolde is vanaf vandaag de trotse bezitter van een Zilveren Anjer. Dat heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds vrijdagochtend bekendgemaakt.

Haar kreeg uit handen van commissaris van de Koning Jetta Klijnsma een persoonlijke brief van prinses Beatrix en een bos bloemen. Beatrix speldt vanwege de coronacrisis de onderscheiding pas begin volgend jaar bij Haar op.

De inwoner van Zuidwolde krijgt de Zilveren Anjer voor zijn jarenlange inzet in het Drentse culturele leven. Als aanjager - of in het Drents ‘anfieter’ - heeft Haar (70) veel gedaan op het gebied van taal, muziek en erfgoed. Zo was hij een van de initiatiefnemers en presentatoren van De Literaire Hemel, een talkshow met schrijvers in het culturele café De Amer in Amen. Ook was hij vanaf de opening in 2011 tot eind 2019 conservator van het C+B Museum in Grolloo, gewijd aan de bluesband Cuby & the Blizzards. Met diens zanger Harry Muskee presenteerde Haar jarenlang het radioprogramma Harry’s Blues bij RTV Drenthe.

,,Zijn betekenis voor de Drentse cultuur is groot, en zijn verbindende kracht maakt hem van onschatbare waarde voor de Drentse samenleving”, aldus prinses Beatrix in haar brief.

Zeventigste Zilveren Anjer

Het is dit jaar de zeventigste keer dat de Zilveren Anjer wordt toegekend: sinds 1950 bestaat dit eerbetoon van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in Nederland.

De Zilveren Anjer werd in 2005 voor het laatst in Drenthe uitgereikt, toen aan het echtpaar Van Groeningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu