Zwaaiende handjes brengen warmte in Gasselternijveen

Een zwaaiende hand, en wie weet een paar meesjes die komen snoepen. De inwoners van Gasselternijveen komen dankzij een gezamenlijke actie van vrijwilligers, schoolkinderen en sociaal werkers toch een beetje in de feeststemming, zo vlak voor Sinterklaas.

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra overhandigt Jan Mensies zijn speciale verrassing.

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra overhandigt Jan Mensies zijn speciale verrassing. Foto: Marcel Jurian de Jong

Tja, dat krijg je met enkele tientallen enthousiaste vrijwilligers. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra wil vrijdagmiddag graag even langs in de Tuinstraat, om daar samen met Piet Wolters van dorpscoöperatie De Brug en enkele andere vrijwilligers de bewoners een verrassing te bezorgen.

Wintersurprise

Maar het blijkt dat een andere vrijwilliger het gezelschap al voor is geweest. Alle bewoners zijn al voorzien van de speciale wintersurprise voor de dorpelingen: een geplastificeerde hand waar een vetbolletje aan hangt. Met een zuignapje kun je het door schoolkinderen gemaakte en versierde geschenk voor je raam hangen. Daar mee groet je de buren en bewijs je de meesjes een dienst.

Nou ja, beter dat er twee keer iemand met zo’n geschenk aan je deur komt dan helemaal niemand, dus Hiemstra kan er wel om lachen. Hij is zeer tevreden over het dorpsinitiatief, dat bedacht is door Carla IJntema (spreek op zijn Fries uit als Ientema). Carla is dorpswerkster en vond het belangrijk om in deze donkere periode iets op touw te zetten waar veel mensen aan meedoen en wat alle bewoners bereikt. Huis aan huis zijn de presentjes verspreid.

Videoboodschap

Het oorspronkelijke plan was dat Hiemstra bij de kerk de tientallen vrijwilligers zou toespreken alvorens zij het dorp zouden intrekken om de presentjes aan alle dorpsbewoners te overhandigen. Maar ja, op straat mag je maar met vier mensen bij elkaar komen, dus dat ging niet door. Nu heeft Hiemstra een videoboodschap verspreid en gaat hij zelf dus de deuren langs. Een busje met een luidspreker rijdt door het dorp om de vrijwilligers aan te moedigen.

Voor hij naar de Tuinstraat gaat, bezoekt Hiemstra een seniorencomplex aan de Havenkade. Daar zitten Fennie Dussel en Ginie Deuring hun burgemeester al op te wachten. Er ontstaat even verwarring als Hiemstra bij Ginie aanbelt en hij geen gehoor krijgt. Al snel blijkt dat beide vrouwen gezellig bij elkaar zitten in de woonkamer van Fennie. „We steunen elkaar in deze tijd”, houden ze de burgemeester dapper voor.

Even verderop belt Hiemstra aan bij Jan Mensies en vraagt hoe het met hem gaat. Jan is blij met het cadeautje en vindt het geen gemakkelijke tijd. Gelukkig heeft krijgt hij regelmatig bezoek van zijn zoon, maar verder is het toch wat eenzaam en saai. De burgemeester knikt begripvol.

Kerstversiering

Meer mensen hebben behoefte aan licht in deze donkere dagen. Het valt op dat in het dorp heel wat mensen de kerstversiering al hebben hangen. In de Tuinstraat hebben veel bewoners er echt hun best op gedaan. Ook weer een actie van Carla, zegt Piet Wolters. „Zij deed een oproep in de dorpskrant: we kunnen weinig ondernemen en weinig bij elkaar op bezoek, laten we het dan toch een beetje gezellig maken door de versiering alvast op te hangen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu