Zwangere vluchtelingen in Oranje: 'Rare zaak zonder aangiftes'

AZC Oranje. Foto Archief DvhN

Een rare zaak, zonder aangiftes. Zo noemt de Rotterdamse politie het verhaal over zwangere Eritrese vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Oranje. De zaak wordt tot op de bodem uitgezocht, maar feiten kan de politie nog niet geven.

Ruim twintig jonge vrouwen die in het asielzoekerscentrum in Oranje wonen, zouden volgens NRC Handelsblad zwanger zijn geraakt na bezoeken aan de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam. Het Reformatorisch Dagblad meldde maandag al dat alleenstaande minderjarige asielzoekers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen kerkdiensten van de bewuste kerk meer mogen bezoeken.

Naar aanleiding van dat bericht is de politie in actie gekomen. ,,We moeten dit verhaal op de omgekeerde manier aanvliegen, want aangiftes zijn er niet'', zegt de woordvoerder tegen DvhN. ,,Alle zaken die in de media als feiten zijn gepubliceerd moeten we nu onderzoeken, ik kan daar helemaal niets van bevestigen. Is er sprake van verkrachting? Kloppen de aantallen? Zitten die nu allemaal in Oranje? We zoeken het tot op de bodem uit. Dit is een heel rare zaak.''

Geen reactie

De gemeente Midden-Drenthe wil niet op het verhaal reageren. De enige mededeling die de woordvoerder wil doen is dat de politie in Rotterdam de zaak onderzoekt. Of er naar aanleiding van de berichten contact is gezocht met het COA en de bewoners van de locatie in Oranje wil ze niet zeggen.

Gemeentebelangen Smilde-Beilen-Westerbork heeft schriftelijk vragen gesteld aan burgemeester Ton Baas. De partij wil weten of de gemeente contact heeft gehad met het COA, de bewoners van het AZC en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gemeentebelangen wil ook weten wat de verantwoordelijkheid van de gemeente is ten opzichte van minderjarige vluchtelingen.

Het COA geeft inhoudelijk geen reacties meer op de kwestie. Naar aanleiding van het bericht in het Reformatorisch Dagblad zette het COA een verklaring online waarin onder andere staat dat signalen van misstanden zijn doorgegeven aan de politie. De voorzitter van de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam zei (‘geschrokken') tegen het Reformatorisch Dagblad het beeld van een groot aantal zwangere jonge vrouwen uit Eritrea niet te herkennen.

Nieuws

Meest gelezen

menu