Zwarte ooievaar strijkt neer in Schoonebeek en heeft het aan de stok met andere ooievaars: 'Dit is heel opmerkelijk'

Een zwarte ooievaar is sinds woensdagmiddag neergestreken in het dorpspark van Schoonebeek. Tot grote verbazing van vogelexperts kreeg het bijzondere dier wel direct ruzie met een ander ooievaarspaar.

Joop Scherpen uit Schoonebeek is jarenlang vrijwilliger in het dorpspark en volgens hem is het al een zeldzaamheid als gewone ooievaars hier neerstrijken. Maar anderhalve week geleden meldde zich ineens het eerste stelletje dat een nest wilde bouwen in de nestpaal in het park. Dat er nu ook ineens een zwarte ooievaar in het dorpspark valt te bewonderen, is volgens hem wel heel opmerkelijk. ,,Toen ik hem woensdag zag, dacht ik: wat is dit nou? Het is echt een heel bijzonder dier om te zien.”

Maar nog opmerkelijker dan de verschijning, is volgens Scherpen het gedrag van het dier. ,,Hij verjaagt namelijk telkens het andere ooievaarspaar uit het nest. Zij zijn aan het paren en nu houdt hij de bouw van hun nest op”, vertelt hij.

‘Veel schuwer’

Volgens experts van de Vogelbescherming gaat het om een unieke situatie omdat dit gedrag niet bij deze vogel past.

Ook Frits Koopman, beheerder van Ooievaarsstation De Lokkerij in De Schiphorst, kijkt ervan op. ,,Dit is heel opmerkelijk want dit kennen we eigenlijk niet van de zwarte ooievaar. Normaal gesproken is dit dier veel schuwer dan de gewone ooievaar”, vertelt hij. ,,Bovendien broedt deze soort eigenlijk niet op hoge nestpalen, maar liever in lage bosschages of op rotsranden.”

Volgens Koopman komt het dier vooral voor ten oosten van de rivier de Elbe. Nederland behoort volgens hem niet tot het normale leefgebied van de vogel, maar het dier duikt hier wel vaker op. ,,Al is het in Nederland nog steeds een aparte verschijning. Vogelaars gaan er wel op af als hij ergens is te zien”, vertelt hij.

‘Wat mij betreft vliegt hij snel weer door’

De ooievaarkenner vermoedt dat het dier tijdens de trek van de vogels de weg is kwijtgeraakt. ,,Het kan zijn dat hij zijn groep is verloren of dat hij zelf onderweg de kluts is kwijtgeraakt en in Schoonebeek is terechtgekomen”, vertelt hij. Een andere optie is dat de vogel is ontsnapt uit een dierentuin.

Volgens Scherpen trekt de bijzondere ooievaar inmiddels aardig wat bekijks. ,,Woensdagavond kwamen de eerste mensen er al op af met hun fototoestellen”, vertelt hij.

Toch ziet de Schoonebeker het dier liever zo snel mogelijk weer verkassen. ,,Die nestpaal in het park staat er misschien al wel dertig jaar, zonder dat er ooit een ooievaar op heeft gezeten. En uitgerekend nu verstoort hij de andere ooievaars bij het opbouwen van hun nest. Dus wat mij betreft vliegt hij snel weer door.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu