Zwartemeer/Sportclub Drente, de eerste profvoetbalclub van Drenthe. Vijftig jaar geleden viel het doek. 'We reisden met de trein het hele land door. Wie maakte dat nou mee?'

Dit jaar is het precies een halve eeuw jaar geleden dat profvoetbalclub Zwartemeer/Sportclub Drente ter ziele ging. Drie oud-spelers helpen mee bij het samenstellen van een tentoonstelling over de eerste profclub van Drenthe en de amateurjaren die daaraan vooraf gingen.

Zwartemeer in het seizoen 1959/1959 in de nieuwe shirts met een zwarte V op de borst. Staand vlnr: Joop Jansen, Henk de Vries, Fop ten Hoor, Chris Akse, Gerard Lippold, Joep Brandes (trainer) en Job Drenth. Gehurkt vlnr: Katrienus van der Werf, Tonny Roosken, Gerrit Pesman, Hans Kalter en Janny Stevens.

Zwartemeer in het seizoen 1959/1959 in de nieuwe shirts met een zwarte V op de borst. Staand vlnr: Joop Jansen, Henk de Vries, Fop ten Hoor, Chris Akse, Gerard Lippold, Joep Brandes (trainer) en Job Drenth. Gehurkt vlnr: Katrienus van der Werf, Tonny Roosken, Gerrit Pesman, Hans Kalter en Janny Stevens. Foto: Henny Kroon

Je kon er bijna de klok op gelijk zetten. Ging je op zaterdag naar kapper Jan Bosman in de Langestraat in Klazienaveen, dan duurde het maar even of hij begon over voetbal te praten. Over Zwartemeer en later - na de naamswijziging - over Sportclub Drente. Dat kapper Bosman dit deed, was heel verklaarbaar. Hij was gek op voetbal en zijn twee zoons Bert en Wout speelden in het eerste team.

Nieuws

menu