Zwembaden Annen en Gieten gaan deze zomer fors minder lang open (als ze überhaupt open gaan)

De openingstijden van openluchtbaden Zwanemeer in Gieten en de Borghoorns in Annen worden fors versoberd. Dit om geld te kunnen besparen op de baden die in handen zijn van de gemeente Aa en Hunze.

Openluchtzwembad Zwanemeer in Gieten

Openluchtzwembad Zwanemeer in Gieten Foto: DvhN

In de zomervakantie zullen de poortjes van zwembad Zwanemeer zelfs 20 uur per week minder geopend zijn. Annen moet vier uur per week inleveren. Dat staat in een brief van de gemeente Aa en Hunze die richting de raad is gegaan.

In totaal zal het Zwanemeer in Gieten 289 uur minder open zijn de komende zwemseizoenen. Dat komt neer op 36 volledige werkdagen (van 8 uur) ten opzichte van voorgaande jaren. In Annen is de situatie wat minder nijpend. De Borghoorns zal de deuren 89 uur minder lang open hebben tijdens het zwemseizoen (omgerekend ruim 11 dagen).

Afgelopen jaar is er een forse overschrijding op het personeelsbudget geweest van beide zwembaden. En dan vooral door de oproepkrachten. Dit komt onder meer omdat de zwembaden door het mooie weer langer open zijn geweest. Beide zwembaden zijn in 2019 door ongeveer 35.000 bezoekers bezocht.

Zwembad sowieso dicht

De gemeenteraad wordt geacht donderdagavond iets te vinden van het terugschroeven van het aantal uren. Het is wel de vraag of dat voor dit jaar überhaupt aan de orde is omdat zwembaden momenteel niet open mogen door de crisis rond het coronavirus. Tegelijkertijd zal het versoberen van het aantal uren voor een langdurige periode gelden en niet alleen voor dit jaar.

Volgens de gemeente spelen ‘recente verdrinkingsgevallen en de aansprakelijkheid van het zwembadpersoneel’ ook een rol. Het is wettelijk verplicht dat er per zwembadbassin minimaal een badmeester of badjuf aanwezig is. Verdrinken komen ook in Nederland nog regelmatig voor. Nog geen twee maanden geleden verdronk er nog een 11-jarige jongen in het Friese Lemmer.

Wat ook extra kosten met zich meebrengt is dat oproepwerknemers - en die werken toch voornamelijk in de zwembaden - meer zekerheid hebben gekregen door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Bij mooi weer - en dus drukte in de baden - moet er meer personeel ingezet worden. Bij slecht weer kan een badmeester of -juf niet zo maar naar huis gestuurd worden om kosten te besparen. Zij hebben door de WAB recht op loon, ook als het werk wordt afgezegd.

861 uur

Vorig jaar was het zwembad in Gieten in totaal 1150 uur open. Die in Annen kwam op 950 uur. Het college van de gemeente Aa en Hunze snoept in beide gevallen flink wat uren er af. Het Zwanemeer en de Borghoorns zullen vanaf komende dinsdag (dan start het zwemseizoen officieel) tot en met 29 augustus nog maar 861 uur open zijn.

In het voor- en het naseizoen worden de openingstijden voor zwembad Gieten teruggebracht met 8 uur minder per week en voor Annen 7 uur minder per week. Aa en Hunze gaat dit jaar gebruiken om te onderzoeken wat voordeliger is: badmeesters met een vast dienstverband of om juist zogeheten payrollmedewerkers in te huren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu