Zwembaden Borger-Odoorn staan samen sterker (en dat levert tienduizenden euro's energiebesparing en een kinderglijbaan op)

Zwembadenmanager Henk Smit van Borger-Odoorn kijkt tevreden terug op de verzelfstandiging van de baden. Foto: Archief DvhN/Jan Anninga

Tienduizenden euro’s energiebesparing voor de zwembaden in Exloo en Nieuw-Buinen dankzij nieuwe afdekdekens. Zwembad De Zwaoi in Valthermond dat een kinderglijbaan krijgt als kers op de taart.

Ziedaar in een notendop de winst van één jaar Zwembaden Borger-Odoorn b.v. Die organisatie moet de verzelfstandiging van de drie zwembaden in de gemeente in goede banen leiden. Manager Henk Smit uit Stadskanaal kijkt tevreden terug op het eerste jaar. ,,Natuurlijk: alle begin is moeilijk. De aanloop liep soms even stroef maar we hebben flinke stappen vooruit gezet, al blijft er nog een hoop terrein te winnen.”

Inhaalslag gemaakt

De Buinerstreng, de Leewal en de Zwaoi. Totaal verschillende baden, maar vanaf vorig jaar vallen ze onder één organisatie. Doel: een efficiencyslag maken en zo het voortbestaan van de drie baden tenminste voor de komende tien jaar te waarborgen. Smit, die voor 30 uur in de week is aangesteld, denkt dat in het eerste jaar daarvoor een goede basis is gelegd. ,,We hebben een flinke inhaalslag kunnen maken op gebied van achterstallig onderhoud en verduurzaming. In alle baden is een nieuwe coating aangebracht en de nieuwe afdekdekens in Exloo en Nieuw-Buinen leverden een besparing op van wel 10.000 euro per bad. Een werkgroep duurzaamheid die bestaat uit mensen die verstand van zaken hebben, gaat kijken hoe we met bijvoorbeeld zonnecollectoren of pompen nog meer kunnen bezuinigen op energiekosten.”

Vrijwilligersleger De Zwaoi

De vraag was wat het effect van de verzelfstandiging zou zijn op De Zwaoi; met name het grote vrijwilligersleger. Al die vrijwilligers hebben er ooit met vereende krachten voor gezorgd dat Valthermond zijn zwembad kon behouden. Het schrikbeeld bij Dorpsbedrijf De Ommezwaoi was dat vrijwilligers het gevoel zouden krijgen ‘waar doen we het nog voor als ons bad één pot nat is met Exloo en Nieuw-Buinen waar vrijwilligers maar mondjesmaat opdraven?’ In de praktijk bleek dat mee te vallen, zegt Smit. ,,Het vooruitzicht er een vergoeding voor het bad aan over te houden zorgde dat de motivatie bij vrijwilligers niet wegzakte. Ze weten waar ze het voor doen. Het levert ze voor het komende seizoen een kinderglijbaan op.”

Kers op de taart

Deze kers op de taart komt uit het oude Aquarenabad in Emmen. De Buinerstreng zou daar ook één van krijgen, maar dat exemplaar is door brand verloren gegaan. Overigens is de plaatsing van die glijbaan in de vorm van een kurkentrekker allesbehalve een plug and play verhaal. ,,Daar zitten nog heel wat haken en ogen aan voor die voldoet aan de nieuwe wetgeving en de baan door de keuring van de inspectie kan. Binnenkort gaat een lokaal bedrijf het fundament van beton aanleggen.”

Eén abonnement betalen, voor drie baden halen

Geheel in stijl met het nieuwe organisatiemodel werd de opzet met de abonnementen aangepast. Een toegangspas voor De Zwaoi is nu ook geldig in Nieuw-Buinen en Exloo en andersom. Smit: ,,Via ons computersysteem konden we zien dat er veelvuldig werd geswitcht tussen de baden. Vooral vanuit Valthermond en Nieuw-Buinen naar de Leewal.”

Dat bad bij Exloo ligt tussen bos en hei en is vooral in trek bij toeristen. Ook op dat gebied wil de koepelorganisatie de mogelijkheden zo veel mogelijk uitbuiten. Henk Smit: ,,Wij zijn een samenwerkingsverband aangegaan met het vakantiepark Puur Exloo. Huurders van villa’s kunnen zwemmen in de Leewal en het vakantiepark betaalt er een bedrag voor.”

Volgens planning zouden de drie baden op 27 april, het begin van de meivakantie, voor het eerst open gaan. ,,Maar vanwege de coronacrisis is er nog geen zinnig woord te zeggen wanneer dat wel gebeurt. Onzeker is daarmee ook wat wij gaan doen met de tarieven voor abonnementen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu