Zwembaden Noordenveld blijven vooralsnog dicht: 'Er zijn nog te veel vragen waarop we geen antwoord hebben'

Een bommetje doen. Foto: Jilmer Postma

Wie een frisse duik wil nemen in een zwembad in de gemeente Noordenveld moet nog even geduld hebben. De binnen- en buitenbaden in Roden, Peize, Veenhuizen en Norg blijven vooralsnog gesloten.

Dat is maandag besloten na overleg tussen vertegenwoordigers van de zwembaden en wethouder Jeroen Westendorp.

,,Het lukt niet om binnen een paar dagen te zorgen dat de baden op verantwoorde wijze open kunnen. Er zijn nog te veel vragen waarop we geen antwoord hebben”, zegt woordvoerder Joost Veenema. ,,De zwembaden in Noordenveld hebben onderling afgesproken om de komende week te gebruiken om zich voor te bereiden op de opening.”

Veenema zegt dat volgende week maandag 18 mei een nieuw overleg op de agenda staat. ,,Dan kijken we opnieuw of de zwembaden kunnen voldoen aan de protocollen en of er een datum kan worden vastgesteld wanneer de zwembaden weer veilig en verantwoord voor het publiek geopend kunnen worden.”

Protocol Verantwoord Zwemmen

Het kabinet besloot vorige week dat binnen- en buitenbaden de deuren onder voorwaarden weer mogen openen vanaf maandag 11 mei. Daarnaast geldt sinds maandag het Protocol Verantwoord Zwemmen, voortkomend uit samenwerkende partijen uit de zwembranche. Daarin staat vermeld hoe zwembaden zich moeten houden aan veilig en verantwoord zwemmen, aan de hand van hygiënemaatregelen en voorwaarden.

Zo moet een zwemmer bijvoorbeeld voor en na het zwemmen thuis douchen, thuis moet de zwemkleding onder de gewone kleding aan gedaan worden als een zwemmer naar het zwembad komt en vooraf moet een plek gereserveerd worden voor een bepaald tijdslot.

Zwemles op anderhalve meter afstand

Volgens Veenema is het voor zwembaden een behoorlijke klus om aan alle voorwaarden uit het protocol te voldoen. ,,Er moet een hoop uitgedacht, geregeld en georganiseerd worden. Ook zijn er nog veel vragen. Hoeveel mensen kunnen er eigenlijk tegelijkertijd in een bad, hoe organiseer je banen zwemmen als er niet mag worden ingehaald en hoe geef je als zwemonderwijzer zwemles als je op anderhalve meter moet blijven?”

De zwembaden willen graag zo snel mogelijk hun zwemmers de kans geven om te gaan zwemmen, maar alleen als de gezondheid en veiligheid van de zwemmers gewaarborgd is. ,,Bovendien moet per zwembad eerst een plan van aanpak voorgelegd worden aan de gemeente. Pas na goedkeuring van de gemeente mogen de deuren open.”

‘Extra personeel is nodig’

Ook maken de zwembaden zich zorgen over extra kosten. ,,Terwijl er minder opbrengsten binnenkomen, omdat horeca en kiosken voorlopig dicht blijven”, zegt Veenema. ,,Er moet extra personeel ingezet worden om de coronamaatregelen in goede banen te leiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voortdurende inzet van extra schoonmaakmedewerkers voor het desinfecteren van kleedruimtes en toiletten. Ook kan er maar een beperkt aantal zwemmers worden toegelaten met een omzetdaling tot gevolg. Extra chloor doseren en de andere technische maatregelen zorgen ook voor een verhoogd energieverbruik.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu