Zucht je onder de hittegolf? Hier kun je zwemmen in Drenthe

De temperaturen lopen op, het zwemwater lonkt. Met de corona-epidemie en een recordaantal toeristen in Drenthe is het verstandig internet even te raadplegen om een goed plekje te vinden. Gelukkig biedt de provincie ruim voldoende mogelijkheden.

Waterpret in en langs de Kibbelkoele bij Noord-Sleen

Waterpret in en langs de Kibbelkoele bij Noord-Sleen Foto: Archief DVHN/Jan Anninga

Helaas. Waar griepvirussen de mensen in de zomermaanden goeddeels met rust laten, neemt het coronavirus geen vakantie. Dit gegeven zet een beetje een domper op de warme dagen die nu zijn aangebroken. Je wilt gaan zwemmen, maar vanwege alle veiligheidsmaatregelen is dat iets ingewikkelder dan normaal.

Check eerst de website van het zwembad

Meldden openluchtbaden het in voorgaande jaren altijd vol trots als ze weer een recordaantal bezoekers haalden, nu moeten de badmeesters zich in alle bochten wringen om het in de zwembaden niet te druk te laten worden en afstand houden mogelijk te maken. Veel zwembaden hebben aparte tijden wanneer de jeugd zelfstandig het water in mag en wanneer ouders en kinderen samen mogen zwemmen.

Daarom is het raadzaam om tevoren even op de website van het zwembad te kijken naar de openingstijden. Bij sommige zwembaden, zoals Bosbad Zwinderen, moet je van tevoren digitaal een kaartje kopen, omdat het zwembad maar een beperkt aantal bezoekers mag verwelkomen.

Het protocol Verantwoord zwemmen

„We houden ons strikt aan het protocol Verantwoord zwemmen”, zegt bedrijfsleider Roelof Rutgers van stichting Zwembaden Tynaarlo, waar de baden in Vries en Eelde-Paterswolde onder vallen. „Dit houdt onder meer in dat er altijd anderhalve meter tussen volwassenen en kinderen moet zijn. Kom je als 17-jarige alleen zwemmen, dan kan dat alleen op de tijden voor jeugd tot 18 jaar.”

Rutgers heeft vanwege het warme weer de openingstijden net verruimd. Hij vermeldt die tijden op zwembadentynaarlo.nl . „Om teleurstellingen te voorkomen is het verstandig eerst even die site te raadplegen voor je komt zwemmen.”

Rutgers merkt dat zijn collega-bedrijfsleiders de coronaregels verschillend hanteren en interpreteren. „Eigenlijk net als in de horeca.”

Behalve de zwembaden heeft Drenthe zo’n 27 locaties in de vrije natuur waar je kunt zwemmen. Veel mensen denken dan meteen aan ‘t Nije Hemelriek, maar eigenaar Staatsbosbeheer zou vanwege de grote drukte in dit fraaie recreatiegebied liever zien dat mensen wat vaker naar de andere 26 locaties zouden trekken.

„We hebben ruimte genoeg”, weet boswachter Wenda Kloen. Zelf is ze beheerder van recreatieplas Kibbelkoele bij Sleen. „Ook een groot gebied met 250 parkeerplaatsen. Mijn collega Martijn Harms, die ‘t Nije Hemelriek beheert, zegt wel eens dat ik Kibbelkoele meer moet promoten. Denk ook aan de Ieberenplas bijvoorbeeld. Er is van alles.”

Nije Hemelriek/Gasselterveld:

Staatsbosbeheer staat schrap vanwege de verwachte drukte bij het Nije Hemelriek, dat eigendom is van Staatsbosbeheer. „Sinds jullie schreven dat het hier zo mooi is, loopt het hier op mooie dagen helemaal vol”, zegt boswachter Martijn Harms schertsend. Er zijn 5 parkeerplaatsen waar 2000 auto’s gratis terechtkunnen, maar dan kan er echt niet meer bij. „Als dat het geval is, gaan we dat vanaf nu aangeven op een bord bij de afslag van de N34”, kondigt Harms aan. „Mensen gaan dan hun auto parkeren waar het niet mag en dat is gevaarlijk als er hulpdiensten bij moeten. Daarom moeten we de toegangswegen afsluiten als het vol is.”

Op eerdere zonnige dagen al zette Staatsbosbeheer verkeersregelaars in om de drukte in goede banen te leiden. „Dat doen we nu weer”, zegt Harms.

Natuurbad De Zandpol bij Veenoord:

Bij De Zandpol kan iedereen gewoon langskomen, er is ruimte genoeg, zegt een medewerkster van de kiosk. Het parkeerterrein omvat 100 plaatsen, maar de meeste mensen komen met de fiets. „Er kunnen hier 2000 mensen komen, die zie je niet terug.” Parkeren en bezoek zijn gratis.

Er zijn regelmatig controles van bijzondere opsporingsambtenaren die controleren of de jonge bezoekers de coronamaatregelen niet uit het oog verliezen. In de toiletgebouwen zijn ontsmettingsmiddelen aanwezig. „Bezoekers houden zich over het algemeen keurig aan de regels. Ook hier bij de kiosk is dat het geval.”

Baggelhuizerplas Assen

De gemeente Assen houdt de drukte bij de Baggelhuizerplas goed in de gaten, verklaart woordvoerder Denise Zwep. Mocht het er te vol worden, dan zal de gemeente mensen via Twitter en Facebook oproepen een andere zwemplek te zoeken. „En we plaatsen borden bij de toegangswegen.”

Het recreatiegebied is groot, dus dat zal niet zo heel snel gebeuren. „We hebben ook gastheren en -vrouwen die mensen naar een wat minder drukke plek geleiden, als dat nodig is. En die wijzen je erop dat het verstandig is om voldoende afstand tot elkaar te houden.”

De Baggelhuizerplas heeft circa honderd parkeerplaatsen. De toegang is gratis.

Zwemplas Schoonhoven tussen Elim en Hollandscheveld

Beheerder Alfred Bouwmeester van zwemplas Schoonhoven maakt zich geen zorgen over een te grote toeloop naar de recreatieplas. „Afgelopen vrijdag was het ook vrij druk, maar iedereen lag mooi gespreid over het ruime gebied. Maar ik ga niet als een politieman controleren of alle groepjes mensen wel samen een huishouden vormen.” Parkeren en recreëren zijn gratis, er zijn 200 tot 300 parkeerplaatsen bij de plas. Bouwmeester schat dat er wel 2000 mensen kunnen liggen, met de befaamde anderhalve meter afstand.

Zwemmen met restricties bij het Ronostrand

Bij het Ronostrand in Een kunnen dagrecreanten tegen betaling terecht, mits ze een tijdslot gereserveerd hebben. Dat kan via de website van Recreatiecentrum Ronostrand. Maximaal 200 gasten van buiten de camping zijn welkom, zodat de campinggasten ook genoeg ruimte blijven houden op het strand.

Heel anders dan eerdere hete zomers, waarbij er geregeld 2000 mensen op een dag kwamen. Bovendien is er voor dagrecreanten een apart stuk van het strand gereserveerd, zodat campinggasten en dagjesmensen gescheiden van elkaar blijven. Regels zijn er ook, zo mogen er geen radio’s mee en ook geen glaswerk.

Sommige campings sluiten bad voor dagjesmensen door corona

Er zijn ook campings die hun eerder vrij toegankelijke zwembaden en plassen gesloten hebben voor niet-campinggangers door de coronatijd. Dat zijn bijvoorbeeld camping De Tien Heugten in Schoonloo en Camping ‘t Veenmeer in Tynaarlo. ,,Eerder deden we er niet moeilijk over’’, zeggen ze bij de receptie van camping de Tien Heugten. ,,Maar nu kan het niet meer, dan wordt het te druk en is er geen plek voor onze eigen campinggasten.’’ Het is sowieso ‘ramvol’ op de campings. ,,Als ik zou willen, kan ik zelfs de parkeerplaats verhuren.’’

Camping de Horrebieter in Hoogersmilde ontvangt nog wel dagjesmensen. Reserveren is ook niet nodig, er wordt wel entreegeld gevraagd: 3,50 euro per persoon. Daarvoor krijgt de bezoeker dan ook toegang tot een zwembad met glijbanen en een relaxte sfeer.,,Als het te druk wordt gooien we het dicht, we houden het gewoon een beetje in de gaten. Er was tot nu toe gewoon plek hoor.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu