Zwevend boven Assen overnachten, de Watertoren wordt omgebouwd tot uniek hotel

In het toekomstige leefgedeelte van de Asser watertoren is rondom glas. Artist Impression: 12WAT

De watertoren in Assen wordt omgebouwd tot een luxe loft waar maximaal zes personen op grote hoogte boven de stad kunnen overnachten. Vastgoedondernemer Riemer van den Berg is de toekomstige eigenaar van de toren.

Via een wedstrijd kon iedereen een plan indienen voor een nieuwe bestemming voor de watertoren aan de Kamerlingh Onneslaan van de Waterleiding Maatschappij Drenthe. De toren is al tijden niet meer in gebruik voor de drinkwatervoorziening. De uitdaging was een plan te maken waarbij de nieuwe functie en het karakter van de watertoren elkaar versterkten. Het industrieel erfgoed moest hiermee behouden blijven.

Luxe loft met sauna en jacuzzi

Er werden zeven ontwerpen geselecteerd, waarvan twee mensen zelf afhaakten. Uit vijf overgebleven ontwerpen is het plan ‘De Druk Eraf’ van Van den Berg gekozen. Hij gaat binnenkort in gesprek met de gemeente over de herbestemming. ,,Het wordt een luxe loft waar maximaal zes mensen tegelijk kunnen overnachten.’’

Hotelgasten komen binnen in het bassin, waar een sportruimte wordt gebouwd. In de volgende halve laag een thuisbioscoop, daaropvolgend een welness-etage met douche en sauna. Bovenin, waar er rondom ramen zijn is het loftgedeelte met bed, zitgedeelte en jacuzzi.

‘Geeft niet als er minder rendement is’

Het plan is gemaakt in samenwerking met architectenbureau 12WAT. Van den Berg maakt zich geen zorgen over de exploitatie van het pand. ,,Het is een prachtig object voor bijzondere overnachtingen. Ik heb geen idee hoe het gaat lopen maar ik weet wel dat Assen met de TT een trekpleister is. We hebben een rekensom gemaakt waarin het uit kan, en het maakt mij niet uit als het wat minder rendement geeft.’’ Het nieuwe Asser bedrijf Vipio gaat het verhuren. Vipio is van René Schoenmakers, die eerder het veilingbedrijf Catawiki oprichtte. De website van Vipio gaat half februari de lucht in.

Vastgoedondernemer Van den Berg betaalde een ton voor de watertoren, en nog eens 15 duizend euro voor de grond van de gemeente. Hij verwacht dat de verbouwing ongeveer twee ton gaat kosten.

Nog voor TT 2021 eerste gasten erin

Hoeveel een overnachting kost, weet hij nog niet precies. ,,Ik schat ergens tussen de 100 en 250 euro per nacht.’’ In april worden de tekeningen verder uitgewerkt. ,,En dan is het van belang dat we de omwonenden in de plannen meenemen en het bestemmingsplan wordt gewijzigd. Daarna zijn we een half jaar bezig met de verbouwing.’’

Het is de bedoeling dat de eerste gasten nog voor de TT in 2021 in de watertoren kunnen slapen.Nieuws

Meest gelezen

menu