Zwijnen in het Vorrelveen zitten niet alleen in de mais, maar ploegen ook weilanden om

Eén van de plekken waar de wilde zwijnen schade aanrichtten in het grasland van boer Corné Selles. Foto: eigen foto

De wilde zwijnen in het Vorrelveen, die zich maar moeilijk laten vangen, richten niet alleen schade aan in maisvelden, maar ploegen ook weilanden om.

Boer Corné Selles schrok zich dit weekeinde rot. Grote plekken in een perceel grasland aan het Vorrelveen waren volledig omgewoeld. ,,Door de wilde zwijnen. Ze vreten niet alleen van de mais aan de andere kant van de weg, maar wroeten ook in de grond op zoek naar voedsel’’, verzucht hij.

De vijf zwijnen, de eerste zogeheten rotte op Drentse bodem, werden onlangs door een buurtgenote voor het eerst ‘s morgens vroeg gespot en op de foto gezet. Omdat de provincie Drenthe een nullijn hanteert voor groot wild, moeten de dieren worden afgeschoten. Bij de oogst van een groot maisperceel vorige week lieten de zwijnen zich niet zien. De speciaal voor deze klussen aangewezen boa’s keerden onverrichterzake huiswaarts.

‘Het is niet moeilijk. Volg gewoon het spoor’

Volgens Selles hoeft de jacht niet moeilijk te zijn: ,,Volg gewoon het spoor. Die zwijnen zitten vaak in het bosje naast mijn grasland. Vandaaruit hebben ze vaste routes naar de maispercelen en het grasland, waar ze in de grond wroeten. Om ze te vangen, hoef je alleen maar de juiste positie in te nemen. Zo moeilijk is dat niet.’’

Voor een effectieve bestrijding willen boeren dat ook plaatselijke jagers worden ingeschakeld bij het afschieten van de zwijnen. De provincie wil er niet aan.

Volgens Selles verblijven de zwijnen al langere tijd in het Vorrelveen. ,,Ik zie al langer omgeploegde stukken in mijn land, maar zo erg als dit weekeinde was het niet. Ik kan het wel opnieuw inzaaien, maar dat heeft geen zin. Zolang de zwijnen hier zijn, blijven ze de grond omwoelen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu