Bezorgservice Drentse bibliotheken groot succes 'Een schot in de roos'

Stedelijk Museum Coevorden en Bibliotheek Coevorden in Het Arsenaal. Foto: Herman Woltersom

De bezorgservice van de Biblionet Drenthe geniet grote populariteit. Inmiddels zijn duizenden materialen persoonlijk bij bibliotheekklanten thuisgebracht.

„We merken dat het een schot in de roos is,” vertelt Evelien Huizinga van Biblionet Drenthe. „Mensen hoeven door het bezorgen minder de deur uit en ze stellen het heel erg op prijs dat we de boeken bij ze brengen. De reacties zijn heel erg enthousiast en we krijgen heel veel bedankjes.”

Reserveren

Sinds 19 maart is Biblionet Drenthe overgestapt op een bezorgservice van boeken. Klanten kunnen boeken reserveren die in de bibliotheek aanwezig zijn. Vervolgens bezorgen medewerkers van de bibliotheek deze per auto of fiets.

Volgens Huizinga zijn het met name ouderen die baat hebben bij het bezorgen van de boeken. „We bieden natuurlijk op onze website ook heel veel aan, maar een deel van hen is toch niet zo bekend met de online-service. Bovendien zitten de ouderen noodgedwongen meer thuis. Laatst heb ik bijvoorbeeld nog een collectie gebracht naar een zorgcentrum in Nijeveen. De vraag naar boeken is daar nu extra groot, omdat familie daar niet meer op bezoek mag komen.”

Drukte

Door het succes van de bezorgservice hebben de medewerkers van biblionet het toch druk, ondanks de sluiting van de bibliotheken. „Het is een andere situatie. Het organiseren van de activiteiten valt helaas allemaal weg, maar we hebben het ontzettend druk met alle aanvragen. Sommige gemeentes zijn qua oppervlakte best groot en dat vergt toch wel wat tijd om de boeken op tijd bij de mensen te kunnen bezorgen. Het is op een andere manier, maar we willen de dienstverlening toch door laten gaan.”

Biblionet Drenthe heeft 42 bibliotheken onder haar beheer in de gemeenten Coevorden, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld, Midden-Drenthe, Westerveld, Meppel en De Wolden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Aa en Hunze
menu